Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
katastima louketo F2083015444

ΕΣΕΕ: “κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις”

Την ελπίδα ότι απομένουν ακόμα λίγες ημέρες, μέχρι να επιτευχθεί μια «έντιμη» συμφωνία με τους πιστωτές, εκφράζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η τελική συμφωνία, έστω και “μέτρια” να χαρακτηριστεί ή κατώτερη των προσδοκιών να είναι, θεωρείται βέβαιο πως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία, να λειτουργήσει ως “ελατήριο”, αφού η αγορά θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερη να δουλέψει, τους υπόλοιπους μήνες του 2015».

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μέχρι τότε, κάθε μέρα που περνάει, χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας.

«Η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, ενώ κυριολεκτικά έχει “στεγνώσει” και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να την συνεφέρουν. Πλέον θέλει “μετάγγιση  αίματος” τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015», επισημαίνει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Ενδεικτικά αναφέρει πως, την τελευταία πενταετία, σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 26,2%, στο χονδρικό πτώση 37,1% και στα αυτοκίνητα πτώση 61,9%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέστη οριακά πλεονασματικό κατά 0,9% του ΑΕΠ το 2014, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών να εμφανίζουν άνοδο 4,7%, και 4,9% αντίστοιχα. 

Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, πλέον μόνο 1 στις 10 μικρομεσαία επιχείρηση ζητά απογοητευμένη δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του Εμπορίου μόλις το 12%.

«Στα όριά τους» οι τράπεζες

Όσον αφορά τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αυτές ανέρχονται περίπου στα 138 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, ύψους 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες έχει δανειστεί στο Δημόσιο για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων.

Οι καταθέσεις που έχουν φύγει υπολογίζονται από τον Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα στα 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

«Οι τράπεζες είναι στα όριά τους και τα διαθέσιμα δεν επαρκούν, λόγω των συνεχών αναλήψεων. Η ρευστότητα δεν ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των συστημικών τραπεζών καλύπτονται με το σταγονόμετρο από τον ELA», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται αρνητική πιστωτική επέκταση, επί 52 μήνες, με τα σημερινά επίπεδα στο -2,5%. Από τον περσινό Μάρτιο, 639 εκατ. ευρώ λιγότερα δόθηκαν από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Επίσης υπήρξε αύξηση δανείων στο «κόκκινο» τη διετία 2013-14 κατά 32%, ενώ από τα 77 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, σήμερα ανέρχονται στα 80-82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 28 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 12 δισ. καταναλωτικά. Από τα 23 δισ. ευρώ των δανείων σε ΜμΕ, τα 10 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», με ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής στο 43%.

Σε «ασφυξία» η οικονομία λόγω «εσωτερικής στάσης πληρωμών»

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμη πως «προς έκπληξη όλων» ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,16 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, όταν οι προβλέψεις ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, κάτω από τον στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «εσωτερική στάση πληρωμών», η οποία όμως έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την εγχώρια οικονομία.

Ακόμη, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 177,1% του ΑΕΠ το 2014 και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ από 15,6% το 2009. Υπήρξε επίσης αναθεώρηση της εκτίμησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2015, από 2,5% σε 0,5% ή 0,2% και εκτιμήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 50%, από  2,4 δισ. ευρώ το 2014 σε 1,2 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 4,4 δισ. ευρώ, με 688 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ενώ το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 349 εκατ. ευρώ το 2015, από πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το 2014. Την περίοδο 2009-2014, η μείωση του ΑΕΠ έφτασε το 24,6% και εκτιμάται στα περίπου 179 δισ. ευρώ το 2014.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τόσο ο οικονομικός, όσο και ο πολιτικός χρόνος τελειώνει επικίνδυνα και η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το πραγματικό διακύβευμα, όμως, για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ποιες αναπτυξιακές συνθήκες θα δημιουργηθούν. «Η θέση των εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου, πάνω σε αυτό, είναι σαφής, αφού προσβλέπουμε για τη χώρα, στο να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, συμπράττοντας με τα υγιή στοιχεία της οικονομίας, με σκοπό να παράσχει νέες, ποιοτικές  θέσεις εργασίας, προάγοντας την Ελλάδα της δημιουργίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, αντί της ύφεσης, της λιτότητας και του αποκλεισμού.»

«Η επίσημη θέση του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι να τελειώνουμε με την τετράμηνη ακινησία της αγοράς από το καθεστώς “No Deal, No Grexit”, αντικαθιστώντας το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας “χρήμα για το χρέος και χάρη για τη χώρα” στην οικονομική στρατηγική “χρήμα για την αγορά και ανάπτυξη για τη χώρα”», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Previous Γ. Βαρουφάκης: Η διαπραγμάτευση πλησιάζει στη συμφωνία
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας