Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
opo F31704

ΕΣΕΕ: Επέκταση της προστασίας της α΄ κατοικίας και για τις επιχειρηματικές οφειλές

Να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και γι' αυτούς που έχουν επιχειρηματικές οφειλές, θα ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από την κυβέρνηση, ενώ τάσσεται κατά της πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων. Χθες, Δευτέρα, το προεδρείο της ΕΣΕΕ συνεδρίασε εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και αποφάσισε, ακόμη, να μην συμμετάσχει η ΕΣΕΕ στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στις άλλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί για την ΔΕΘ.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΣΕΕ τάσσεται κατά της πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων και τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα προστατευτικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την επένδυση του επιχειρηματία και θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταστεί «οικονομικός όμηρος» του ιδιοκτήτη. Ενόψει δε του γεγονότος ότι η επιχειρηματική στέγη είναι η «πρώτη κατοικία» του επιχειρηματία, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση, ρητή επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι' αυτούς που έχουν επιχειρηματικές οφειλές.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το διάλογο με την πολιτική ηγεσία και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκηση στη ΔΕΘ, η ΕΣΕΕ θα προβάλλει τα εξής θέματα:
• Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης.
• ΟΑΕΕ, οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ιατροφαρμακευτική οικογενειακή περίθαλψη.
• Πρόσβαση των μικρομεσαίων της αγοράς στην ρευστότητα και αλλαγές στο σύστημα του «Τειρεσία».
• Θέματα λειτουργίας των τοπικών αγορών και έλεγχος του παρεμπορίου.
• Απώλειες από τις διασυνοριακές μετακινήσεις και «γειτονικό» εμπόριο.
Τέλος, το προεδρείο της ΕΣΕΕ ασχολήθηκε με την λήξη της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για το εμπόριο και προετοίμασε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των 2 Εμπορικών Ομοσπονδιών της Μακεδονίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, έχει ως εξής:

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει χάσει τον αμιγή εκθεσιακό της χαρακτήρα, ωστόσο για τους παραγωγικούς φορείς παραμένει σημαντικός ετήσιος σταθμός της οικονομίας, που αποτυπώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και επανεκκινεί την προσπάθεια της αγοράς για ανάκαμψη.

Η επιτυχία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν κρίνεται από το πόσο μεγάλες και αγωνιστικές είναι οι πορείες και οι συγκεντρώσεις αλλά από το πόσο δυναμικά θα επανέλθει στον οικονομικό, εμπορικό και διεθνή χαρακτήρα της, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των προϊόντων μας και στην ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Για να γίνει αυτό, ιδιαίτερα φέτος που υπάρχει η ιδιαιτερότητα της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από την χώρα μας, θεωρούμε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι «συνδικαλιστικά ήσυχη» και«επιχειρηματικά εκκωφαντική».

Στο πλαίσιο αυτό, το Προεδρείο της ΕΣΕΕ, κατά τη συνεδρίασή του της 26 Αυγούστου 2013, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Να μην συμμετάσχει ο εμπορικός κόσμος στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στις λοιπές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Αντίθετα, η ΕΣΕΕ, σεβόμενη την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της αγοράς της, θα προγραμματίσει συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης και της Μακεδονίας, για την από κοινού κατάρτιση του τοπικού αναπτυξιακού χάρτη λειτουργίας της αγοράς. Η ΔΕΘ πρέπει να διατηρήσει τον οικονομικό της χαρακτήρα και να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία αντίδρασης εφ’ όλης της ύλης.  Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία σίγουρα δεν χρειάζονται αυτές τις ημέρες μαζική «συνδικαλιστική μετανάστευση» από όλη την Ελλάδα, χρειάζονται δουλειές, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και αναβάθμιση του οικονομικού τους προφίλ.

2. Η ΕΣΕΕ, στον διάλογο με την πολιτική ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση στην ΔΕΘ, θα προβάλλει τα εξής 5 σημαντικά θέματα του εμπορίου, στην τρέχουσα περίοδο:

• Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης.
• ΟΑΕΕ – Οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς – Ιατροφαρμακευτική οικογενειακή περίθαλψη.
• Πρόσβαση των μικρομεσαίων της αγοράς στην ρευστότητα και αλλαγές στο σύστημα του «Τειρεσία».
• Θέματα λειτουργίας των τοπικών αγορών και έλεγχος του παρεμπορίου.
• Απώλειες από τις διασυνοριακές μετακινήσεις και «γειτονικό» εμπόριο.

3. Η ΕΣΕΕ τίθεται κατά της πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων.  Πρέπει να υπάρχει ένα προστατευτικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την επένδυση του επιχειρηματία και θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταστεί «οικονομικός όμηρος» του ιδιοκτήτη.  Ενόψει δε του γεγονότος ότι η επιχειρηματική στέγη είναι η«πρώτη κατοικία» του επιχειρηματία, η ΕΣΕΕ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση, ρητή επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και για αυτούς που έχουν επιχειρηματικές οφειλές.

Τέλος, το Προεδρείο της ΕΣΕΕ ασχολήθηκε με την λήξη της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για το εμπόριο και προετοίμασε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου 2013, με την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των 2 Εμπορικών Ομοσπονδιών της Μακεδονίας».

Previous Προειδοποίηση από την Moody’s Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες 5 ευπαθείς ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν σημειώσει βελτίωση αλλά δεν είναι επαρκής Θα επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα ως προς το ΑΕΠ το 2016 με 2017
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας