Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
moodys 236163144 F30607

Προειδοποίηση από την Moody’s Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες 5 ευπαθείς ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν σημειώσει βελτίωση αλλά δεν είναι επαρκής Θα επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα ως προς το ΑΕΠ το 2016 με 2017

Ξεκάθαρη προειδοποίηση απευθύνει ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody’s ο οποίος σε ειδική ανάλυση του για 6 χώρες που δέχθηκαν τα χτυπήματα της ύφεσης Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία αναφέρει τα εξής.

"Οι χώρες αυτές  έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών και των συναφών απωλειών  ανταγωνιστικότητας λόγω των υπερβολικά  υψηλών δημόσιων χρεών αναφέρει η Moody’s Investors Service.
Ωστόσο,  η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι από μόνης της επαρκή προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι πιστοληπτικές ικανότητες των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν αρνητικές  αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες για δημοσιονομική προσαρμογή  αλλά και την ασαφή μακροοικονομική τους πορεία.
Η Moody’s εκτιμά ότι  δεν αναμένεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα όσον αφορά το  ΑΕΠ πριν από 2016 με 2017.
Η έκθεση της Moody’s  με τίτλο «Ενημέρωση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια της ζώνης ευρώ», επικεντρώνεται στην  αναστροφή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην περιφέρεια.
Από το τέλος του 2012, όλες οι χώρες της περιφέρειας είχαν αποκαταστήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα  επίπεδα του 1990 (-1,0% κατά μέσο όρο).
Επιπλέον, η Moody’s  αναμένει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να είναι πλεονασματικές από το τέλος του τρέχοντος έτους δηλαδή το 2013.
Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο της περιφέρειας είναι ο κύριος μοχλός των αλλαγών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Τα οφέλη του εμπορικού ισοζυγίου προήλθαν όχι τόσο από την  συρρίκνωση των εισαγωγών, αλλά από την αύξηση των εξαγωγών, λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της γεωγραφικής διαφοροποίησης.
Ωστόσο, είναι ασαφές αν αυτά τα κέρδη ανταγωνιστικότητας είναι αρκούντως βιώσιμα και να μπορέσει η προσαρμογή να ολοκληρωθεί.
Η Moody’s επίσης αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων έχουν επίσης προχωρήσει (με την πλήρη εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις) για τις περισσότερες χώρες της περιφέρειας.
Ωστόσο, Moody’s προβλέπει ότι η επιστροφή στα προ της κρίσης επίπεδα όσον αφορά το ΑΕΠ παίρνει περισσότερο χρόνο για τις χώρες αυτές από ό, τι για τις άλλες οικονομίες που έχουν βιώσει οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν.
Ένας από τους λόγους για αυτό είναι το  ευρώ αποτρέπει στις χώρες αυτές από το να κάνουν χρήση της πρακτικής της  ονομαστικής υποτίμησης των νομισμάτων τους δηλαδή «εσωτερική υποτίμηση», προκειμένου να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα".

www.bankingnews.gr

Previous Ολοκλήρωση αξιολόγησης του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας