Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Εννέα προτάσεις του Κ. Μίχαλου για την προσέλκυση επενδύσεων

Δέσμη εννέα προτάσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας παρουσίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει κίνητρα τόσο για τους ξένους, όσους και τους εγχώριους επενδυτές.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος – εξήγησε – είναι η σταδιακή επιστροφή των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αξιοποίηση αδρανών κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Τόνισε ακόμη, ότι ο εθνικός στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, «δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί» με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.

Οι εννέα προτάσεις του κ. Μίχαλου

  • Μείωση φορολογικών συντελεστών (flat rate 20% για τις επιχειρήσεις, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ)
  • Συρρίκνωση του κράτους, εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου, χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων, διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού με μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου.
  • Διαρθρωτικές αλλαγές (προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού, μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων).
  • Στήριξη εξαγωγών με φορολογικά κίνητρα και κατάργηση επιβαρύνσεων.
  • Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • Ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων, όπως η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, η επέκταση της Αττικής Οδού και του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, η κατασκευή έργων πράσινης ενέργειας, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής (άξονας Σούνιο – Φάληρο).
  • Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στο ανταγωνισμό.
  • Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών.
Previous «Ανάπτυξη με υψηλή φορολογία δεν… έρχεται. Απαιτείται αλλαγή ρότας» – Άρθρο του Χρήστου Παπάζογλου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας