Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
enosi asfalistikon etairion gs2017 F 979383840

«Ελληνική Οικονομία – Προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης»: Εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Τη σημασία της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε η ανοιχτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα: «Ελληνική οικονομία: προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία της 110ης Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ, παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, της Τράπεζας της Ελλάδος, των ΜΜΕ και του ασφαλιστικού Τύπου, των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων θεσμικών φορέων.

Στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα θέματα που αγγίζουν την Πολιτεία, την ασφαλιστική αγορά και κυρίως τους πολίτες: τις συντάξεις, την υγεία και τις φυσικές καταστροφές. Και στα τρία αυτά θέματα ζητούμενο είναι η συμπληρωματική δράση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. «Δεν αρμόζει και είναι κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνο τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η Ελλάδα είτε να εμμένει σε 100% κρατικές λύσεις είτε να μένει ανασφάλιστη. Τέτοια πολιτική δεν ακολουθεί κανένα κράτος στο οποίο να θέλουμε να μοιάσουμε», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι μικρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όμως αυτή η «μικρή» αγορά είναι σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας: Πέρα από τα 13 δισ. επενδύσεις, πέρσι αποζημιώσαμε τους ασφαλισμένους μας με ποσό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, πληρώσαμε πάνω από 500 εκατ. φόρους και έμμεσα ή άμεσα διατηρούμε 25.000 θέσεις εργασίας. Και ένα μόνο νούμερο ακόμη, το 2016 η ασφαλιστική αγορά έγραψε 3,9 δισ. ασφάλιστρα αυξημένα περίπου 4,5% σε σχέση με το 2015».

O κ. Γ. Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που εποπτεύει την ασφαλιστική αγορά ανέφερε πως για να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης απαιτείται, πέρα από τις προσπάθειες της ίδιας της αγοράς, η δυνατότητα των καταναλωτών να μπορούν να αυξήσουν την κατά κεφαλήν ασφαλιστική δαπάνη αλλά και η θετική προσέγγιση της Πολιτείας στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. «Επίσης, στη βάση του συνταξιοδοτικού ζητήματος που έχει διαμορφωθεί, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης και να ενισχύσει τις συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να εξετάσει σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων που να διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά, και κυρίως πολιτικών που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στ. Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην τοποθέτησή του ανέφερε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση συνολικού παραγωγικού μοντέλου κι όχι απλά μια κρίση χρέους, το οποίο ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου. «Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η ανάπτυξη που επέρχεται στη χώρα, θα είναι διατηρήσιμη και δίκαιη αυτή τη φορά, θα πρέπει στο πλαίσιο του επιτελικού πλέον ρόλου του κράτους, να θέσουμε τη μετάβαση σε ένα νέο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο ως βασική και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, ώστε να υπάρχουν σοβαρές προοπτικές άνθισης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να χαράξουμε τη στρατηγική ανάπτυξης του νέου προτύπου οικονομικής μεγέθυνσης που θα στοχεύει στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης μέσω αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, μέσω μιας σειράς διαρθρωτικών και κλαδικών μεταβολών που θα αναστρέψουν τις παθογένειες που συσσώρευσε το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης», κατέληξε.

Ακολούθησε ο κ. Γ. Βρούτσης, Τομεάρχης Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισε πως η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους είναι προτεραιότητα, προκειμένου ν’ ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. «Είναι επιτακτική η ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτή είναι η δομική μας διαφορά με την κυβέρνηση. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και τους δημιουργικούς Έλληνες», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕΕ και του νέου Προέδρου της, κ. Δημήτρη Μαζαράκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί μαζί με όλους τους φορείς της Ιδιωτικής Ασφάλισης για την προώθηση της ασφαλιστικής ιδέας προς όφελος των ασφαλισμένων, των εργαζομένων, των συνεργατών, των μετόχων και βέβαια του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Οι ομιλίες της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στο site της ΕΑΕΕ www.eaee.gr, στην ενότητα «Εκδηλώσεις».

Previous Υπ. Οικονομίας: Ερχεται στη Βουλή η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας