Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
esa logo F 208357016

Εγκρίθηκε η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου-Δήμου Αρταίων για τη δημιουργία OPEN MALL στην Άρτα

Ανακοίνωση για την έγκριση της Πρότασης για τη δημιουργία “Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην Άρτα εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας. Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

“Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χουλιάρας και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στα μέλη του και στους Αρτινούς πολίτες ότι  το  OPEN MALL ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.

Στις 17 Μαϊου 2019 το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας ανακοίνωσε τους Δήμους και τους Εμπορικούς Συλλόγους, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου”.

Κατατέθηκαν 82 προτάσεις με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και προκρίθηκαν 59 προτάσεις και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 120 εκ. ευρώ.

Η πρόταση μας βάση βαθμολογίας πήρε την ​9η θέση μεταξύ των 59.

Να κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή για το πώς φτάσαμε σε αυτή την μεγάλη επιτυχία.
Το 2012 ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας ήταν ένας από τους Προέδρους Εμπορικών Συλλόγων στην Ελλάδα που σε μια επιτροπή σκέφτηκαν και σχεδίασαν τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου OPEN MALL.

Το 2014 μπήκαν στο πρόγραμμα 6 πόλεις πιλοτικά Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη. Η Άρτα τότε αν και είχε όλες τις προδιαγραφές για αδιευκρίνιστους λόγους δεν μπήκε .

Τον Γενάρη 2017 ο κ.Χουλιάρας προσπάθησε πάλι μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου να μπει η Άρτα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ καταθέτοντας μία προμελέτη, αλλά κάποιοι δεν το πίστεψαν!!!

Τον Σεπτέμβρη 2017 στην έκθεση Θεσσαλονίκης κάνει την πρώτη συνάντηση με την υπεύθυνη ειδική γραμματέα για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου κυρία Ευγενία Φωτονιάτα όπου μπήκαν οι πρώτες βάσεις .

Τον Νοέμβριο 2017 και τον Ιανουάριο 2018 ακολουθούν δύο ακόμη συναντήσεις στο Υπουργείο μεταξύ Χουλιάρα – Φωτονιάτας.

Τον Φεβρουάριο 2018 ο κύριος Χουλιάρας έπεισε τον Δήμαρχο Άρτας κύριο Χρήστο Τσιρογιάννη και συνάντησαν την κυρία Φωτονιάτα στο υπουργείο για ενημέρωση.

Μετά από την ενημέρωση ο Δήμαρχος πείστηκε να καταθέσουν την πρόταση. Η μέχρι τότε διαφωνία του ήταν πως δεν θα μπορούσε (όπως έλεγε το πρόγραμμα) να ρωτάει και να παίρνει την έγκριση από τον Εμπορικό Σύλλογο για τις παρεμβάσεις και τα έργα.

Ξεκίνησε ο Εμπορικός Σύλλογος από τον Απρίλιο του 2018 μια ενημέρωση προς τα μέλη του με τρεις παρουσιάσεις του προγράμματος στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο κ. Χουλιάρας με τον συνεργάτη μηχανικό του Συλλόγου κ.Ιωάννη Άγγελη πέρασαν πόρτα – πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις, που μπορούσαν να ενταχθούν, ενημέρωσαν και πήραν την γραπτή έγκριση των επιχειρήσεων.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είχε στεφθεί με επιτυχία γιατί με το εύρος των επιχειρήσεων, που δέχτηκαν θα χαράσσονταν η περιοχή παρέμβασης. Και ήταν σημαντικό γιατί η περιοχή παρέμβασης ήταν πέντε φορές πάνω από ότι κατ’ ελάχιστο ζητούσε το πρόγραμμα.

Έτσι και ο δήμος προχώρησε βάση της περιοχής παρέμβασης στην μελέτη με την Αρχιτέκτονα κυρία Χριστίνα Παπαδημητρίου για την ανάπλαση των εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων.

2400 μέτρα (450 ζητούσε ελάχιστα ) 21 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εξωτερικής παρέμβασης δημοσίου χώρου !!

206 επιχειρήσεις το (200 το μάξιμουμ που ζητούσε )

Στις 30 Νοεμβρίου 2018 κατάθεσαν Εμπορικός Σύλλογος Άρτας και Δήμος Άρτας την πρόταση-μελέτη για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου”, αφού πρώτα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σχεδόν σε 3,5 εκ. ευρώ και με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ριζικά η εικόνα εμπορικών πεζοδρόμων της Άρτας.

Ο Δήμος Αρταίων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1,5 εκ. ευρώ και ο Εμπορικός Σύλλογος με 400.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν από δημοτικούς πόρους.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) είναι μια καινοτόμος δράση που δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους και Εμπορικούς Συλλόγους να συνεργαστούν και να αναβαθμίσουν εμπορικούς δρόμους που βρίσκονται σε δίκτυα πεζοδρόμων και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, αναδεικνύοντας την αγορά του κέντρου, δίνοντας ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη.

Ο Δήμος Αρταίων αναλαμβάνει την ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης της Άρτας, την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, όπως τοποθέτηση υδραυλικών μπαρών στην είσοδο των πεζόδρομων για την ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων στον πεζόδρομο, την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάτων, την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ασύρματου δικτύου και τον διαγωνισμό Αστικής Τέχνης «Art Mall».

Επιπλέον, θα κατασκευαστούν δύο σιντριβάνια (ένα στην κεντρική πλατεία και ένα στα Ψαροπλιά), θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση στο χώρο δίπλα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, θα γίνει νέα πλακόστρωση όλου του πεζοδρομημένου τμήματος και θα τοποθετηθούν νέα δέντρα, νέες ζαρντινιέρες λουλουδιών, νέα παγκάκια και υπαίθρια παιχνίδια.

Ο Εμπορικός Σύλλογος αναλαμβάνει εργασίες επεμβάσεων επί των προσόψεων 206 εμπορικών καταστημάτων, την προμήθεια εξοπλισμού προσόψεων εμπορικών καταστημάτων, τη δημιουργία Ιστοσελίδας προώθησης συμβαλλόμενων επιχειρήσεων, τις δαπάνες για αμοιβές προσωπικού και τις δαπάνες για έκδοση αδειών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε ως Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία :

  • την Ειδική Γραμματέα ΕΤΠΑ Κυρία Ευγενία Φωτονιάτα,
  • τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη,
  • όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που υπερψήφισαν την πρόταση,
  • τον Πρόεδρο Γιάννη Γκολομάζο και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας,
  • την Αρχιτέκτονα συνεργάτη του δήμου κυρία Χριστίνα Παπαδημητρίου,
  • την Μηχανικό συνεργάτη του δήμου κυρία Χριστίνα Νικολακοπούλου,
  • τον Μηχανικό συνεργάτη του Συλλόγου κύριο Ιωάννη Αγγέλη.

Τέλος, θα θέλαμε να αφιερώσουμε την προσπάθεια μας αυτή στην εκλιπούσα νομική σύμβουλο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΣΔΕΚΗ που μας προσέφερε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς για το καλό του Συλλόγου και της Πόλης μας και δεν καταφέραμε να χαρούμε μαζί της αυτή την επιτυχία γιατί μας άφησε νωρίς……    

 

Υ.Γ.

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του δήμου για το OPEN MALL είδαμε να γράφετε για ένα ‘’όραμα του δήμου και μια δέσμευση προς τους Αρτινούς πολίτες ‘’.

Προφανώς εκ παραδρομής και λόγο προεκλογικής περιόδου μπερδέψανε τα οράματα και τις δεσμεύσεις γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού πηγάζει αυτή η αναφορά!!!

Μια προσπάθεια 7 ετών του Συλλόγου είναι κρίμα να την ‘καπηλεύονται’ κάποιοι στον βωμό της προεκλογικής περιόδου.

Παρακαλούμε διαβάστε οι υπεύθυνοι του δήμου το δελτίο τύπου μας που περιλαμβάνει το ιστορικό της προσπάθειάς μας αυτή”.

Previous Υπ. Οικονομικών: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις – Οδηγός ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας