Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
kaxrimanis tirana F2001328161

Διήμερο Ηπείρου στα Τίρανα

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα διήμερο συνδυασμένης παρουσίασης της Ηπείρου, σε τουρισμό και αγροτικά προϊόντα.

Ήταν η πρώτη, μιας σειράς πρωτοβουλιών της Περιφέρειας προς Βαλκανικές χώρες, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ηπειρωτικών προϊόντων και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές. Το εγχείρημα σε πρώτο στάδιο κρίνεται θετικό καθώς, εκτός των άλλων, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρηματίες της Ηπείρου να έχουν άμεση αντίληψη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Αλβανική αγορά.

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και αρμόδιος για την Τουριστική Ανάπτυξη κ. Στράτος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Κατέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζάψας και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Η παρουσίαση έγινε στο ξενοδοχείο TIRANA και την επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. ΕrvinMete, οι Περιφερειάρχες Τιράνων και Αργυροκάστρου, ο βουλευτής κ. FarmirToci, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ομογενείς κ.ά. Τη δεύτερη ημέρα έγιναν πολλές συναντήσεις επιχειρηματιών του τουρισμού.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, έγινε δεκτός από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. EdmontPanarit και Πολιτισμού κα MirelaKumbaro, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι ευρύτερης συνεργασίας στους τομείς ευθύνης τους. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης με τον Περιφερειάρχη Τιράνων κ. SudiVorpsi και τον Γεν. Γραμματέα της ίδιας Περιφέρειας κ. EmilKonomi, οι οποίοι και του εξέφρασαν την επιθυμία για στενή συνεργασία στο πλαίσιο αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας σε Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην εκδήλωση της Ηπείρου, αναφέρθηκε τόσο στο σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όσο και σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με τις όμορες Αλβανικές Περιφέρειες, προτείνοντας να υπάρξουν ευρύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

“Αλβανία και Ελλάδα- τόνισε μεταξύ άλλων– είναι δύο χώρες που είναι αναγκασμένες να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται για το καλό των δύο λαών. Από το 1990 η Ελλάδα και ιδίως η Ήπειρος από την οποία διήλθε το μεγαλύτερο μέρος τους, στήριξε με το υστέρημά της τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, αρκετοί εκ των οποίων σήμερα είναι μέλη των τοπικών μας κοινωνιών. Έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές. Πολλοί Έλληνες έχουν δημιουργήσει μεγάλες επιχειρήσεις στην Αλβανία, ενώ συνεχώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των Αλβανών τουριστών στην Ήπειρο, οι οποίοι δείχνουν την προτίμησή τους στα τοπικά μας προϊόντα. Αυτό ήταν ένα επιπλέον ερέθισμα για την Περιφέρεια Ηπείρου, να επιδιώξει και να οργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων”.

“Το μέλλον – είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του- προδιαγράφεται καλύτερο, αν απομονωθούν όσοι προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα και η Αλβανία και ειδικά η Ήπειρος με τις όμορες Αλβανικές περιφέρειες, έχουν μπροστά τους ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας (Interreg). Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο οδικός άξονας Γιάννενα- Κακαβιά- Τίρανα- Τεργέστη, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δρόμος ανάπτυξης και για τις δύο χώρες”.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

Α. Επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος:

Ένωση ενοικιαζομένων δωματίων Ιωαννίνων, HotelAmfithea, HotelEpirusPallas, ArchontarikiHotel, DomotelAgiosNikolaos,Pelagosrooms, Margaritaapartments, Flevamillapartments, VillaIonio, Harisapartments, HotelDimitra, HotelMesogeios, AktiKanali, ThomasHotel, KassarosTravel, Airnettravel, Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου, Σχολή Μαγείρων ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ,Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου

Β. Φορείς:

Δήμος Αρταίων, Επιμελητήριο Αρτας

Γ. Παραγωγοί αγροτικών προϊόντων:

Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας-

Σιαπλαούρας –Κρέατα (Αρνιά)

Καράλης-Γαλακτοκομικά προϊόντα

Λουκάνικα Μετσόβου-Metsovita

Καλδάνης Θεόδωρος-Μέλι Hπειρωτικής Γης

Ορεινά Γη –HighlandAρωματικά Φυτά , βότανα και καρύδια-

Μαργώνης Θανάσης-Μέλι

Mιτσέλου Αυγή –Παραδοσιακά γλυκά-Μαρμελάδες-Πίτες

Βαντώλας Θοδωρής –Είδη ρουχισμού για εργασία και αθλητικά

Ελιές Άρτας “ΦΙΛΙΠΠΟΣ”- Μπέης Φίλιππος

Ελαιόλαδο Unique – Καραδήμας Αλέξανδρος

Τάτσης –Γαλακτοκομικά προϊόντα

Βελογιάννης –Λουκούμια Βελογιάννη

Σόφιας Παναγιώτης –Μέλι

Λιακρής Ηλίας –ελαιόλαδο Πάργα

Πανδώρα Γαία- Συνοδευτικά φαγητού-Μαρμελάδες

Previous Δήμος Αρταίων: Διαγωνισμός μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας