Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
simaia vretanias F 466705855

Διαδικασίες εισαγωγής φυτών και προϊόντων φυτών στη Μεγάλη Βρετανία και το Η.Β. από 1/1/2021

Το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο ενημερώνει ότι:
 
1. Tο βρετανικό Υπουργείο DEFRA(DepartmentforEnvironment, Food& RuralAffairs) εξέδωσε νέα ανακοίνωση σχετικά με τις εν θέματι διαδικασίες εισαγωγών1οι οποίες θα εφαρμοσθούν σε: φυτά,δηλαδή ολόκληρα ζωντανά φυτά (συμπεριλαμβανομένων μυκήτων και δένδρων) ή ζωντανά μέρη φυτού (συμπεριλαμβανομένων ζωντανών μερών μυκήτων ή θάμνων), σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξηςκαι σε προϊόντα φυτών, δηλαδή προϊόντα φυτικής προέλευσης, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή έ-χουν υποστεί απλή προετοιμασία, εφόσον δεν είναι πλέον φυτά, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου και του φλοιού.
Στο σύνδεσμο της υποσημείωσης αρ. 2 πραγματοποιείται αυτόματη επικαιροποίηση για κάθε νέα αλλαγή. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται συχνά τον σύνδεσμο.
Τις ως άνω διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε τρία στάδια ως εξής:
α. Από την 1ηΙανουαρίου 2021 τα υψηλού κινδύνου φυτά και προϊόντα φυτών κατά την εισαγωγή θα πρέπει να συνοδεύονταιαπό:
ένα φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό
την προηγούμενη υποβολή προαναγγελίας(prenotification) του εισαγωγέα στο αρμόδιο τελωνείο στην Αγγλία, την Σκωτία ή την Ουαλία.
τον έλεγχο εγγράφων και ταυτότητας
τον φυσικό έλεγχο του αγαθούΤα αγαθά εκείναπου χρειάζονται φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό περιλαμβάνουν όλα τα φυτά προς φύτευση, τις πατάτες εμπορίου, μερικούς σπόρους και ξυλεία και τα χρησιμοποιημένα γεωργικά και δασικά μηχανήματα.
Αναλυτικός πίνακας περιλαμβάνεται στον σύνδεσμο της υποσημείωσης αρ.2 και στην ενότητα που αναφέρεται στις εισαγωγές από την Ε.Ε. από 1/1/21 με τον τίτλο «newimportrequirementsforhighpriorirtyplantsandproductsfrom1 January2021.
Θα πρέπει να υποβάλλεται και εκ των προτέρων κοινοποίηση και για τα ατόφια καύσιμα ξύλα, τα οποία δεν υπόκεινται στην ρύθμιση στο μέτρο που δεν χρειάζονται το εν λόγω πιστοποιητικό.
Θα πρέπει ο εισαγωγέας να εγγραφεί στο σύστημα peach2 και να πληρείπροϋποθέσεις3στη περίπτωση που θα θελήσει να αποτελεί και «τόπο προορισμού» από 1/1/21 έως και 30/6/21 για την πραγματοποίηση σε αυτό το σημείο των φυσικών ελέγχων.
 
2Εντοπίζεται στο σύνδεσμο: http://ehmipeach.defra.gov.uk/Default.aspx?Module=Register  
Previous Σήμανση και Εμπορία των εισαγόμενων από την Ε.Ε. βιολογικών τροφίμων και ζωοτροφών στο Η.Β. και την Μεγάλη Βρετανία, μετά την 1/1/2021
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας