Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Αθ. Τσαυτάρης: «Ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών ο αγροδιατροφικός τομέας»

Το πλέγμα δράσεων και τη στοχευμένη πολιτική του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας παρουσίασε  σε εκδήλωση του Υπουργείου με θέμα: «Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή»-  «O αγροτικός τομέας πυλώνας άμεσης και ταχύρυθμης ανάπτυξης για τον τόπο», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε την αναγκαιότητα της άμεσης στροφής της χώρας μας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει, μέσα από τον πρωτογενή τομέα, στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη του τόπου και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Υποστήριξε μάλιστα ότι, ο πρωτογενής τομέας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας που μπορεί να παίξει το ρόλο καταλύτη στη γρήγορη ανάπτυξη του τόπου, για να προσθέσει πως βασική προτεραιότητας του Υπουργείου είναι η αναγκαιότητα της εξωστρέφειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

«Ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών ο αγροδιατροφικός τομέας»

«Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που συνέχισαν να στέκονται όρθιες και το 2013 με μια επίδοση της τάξης των 27,5 δισ. ευρώ, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2014. Λόγω της ιδιαίτερης ποιότητάς τους και των εξαιρετικών τους χαρακτηριστικών, τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και έχουν κερδίσει την αποδοχή των καταναλωτών σε πολλές χώρες», υποστήριξε.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, επτά αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων.

«Οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν 42% το 2013, των γαλακτοκομικών κατά 13%, των νωπών καρπών και φρούτων 9% και κατά 3% των φρούτων και λαχανικών, όταν την ίδια στιγμή άλλοι τομείς κατέγραψαν, είτε σταθεροποίηση, είτε κάμψη εξαγωγών» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.

Ειδικότερα, τα αγροτικά προϊόντα που είναι «πρωταθλητές» στον τομέα των εξαγωγών είναι :

•          το ελαιόλαδο,

•          τα οπωροκηπευτικά,

•          η φέτα,

•          τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, (ΠΟΠ-ΠΓΕ),

•          τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα νωπά ψάρια,

•          το βαμβάκι, ο καπνός, κλπ,

 «Το υβρίδιο ανάμεσα στη γεωργία και τον τουρισμό συμβάλλει στην γρήγορη ανάπτυξη»

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο της προσπάθειας των συναρμόδιων υπουργείων για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, αλλά και της παραγωγής τροφίμων με τον τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αγροτικός τομέας μπορεί πραγματικά αύριο να συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του τόπου μας, όπως επίσης και ο τουρισμός. Το υβρίδιο ανάμεσα στη γεωργία και τον τουρισμό μέσω της αλληλεπίδρασής τους ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα της γαστρονομίας, της διατροφής, της μεσογειακής διατροφής, της υγιεινής, της προτίμησης των ποιοτικών προϊόντων, αποτελούν πλεονεκτήματα για την εξωστρέφεια».

«Εργαλεία» και πλέγμα δράσεων για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών προϊόντων

Στη συνέχεια ο, κ. Τσαυτάρης παρουσίασε τα «εργαλεία» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και το πλέγμα των στοχευμένων και συντονισμένων δράσεων που προωθεί το ΥπΑΑΤ σε συνέργεια και με άλλα Υπουργεία, δράσεις που, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, κρατούν τα αγροτικά προϊόντα στην κορυφή της «πυραμίδας» των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

Τα πέντε εργαλεία που αναπτύξαμε σαν χώρα και ειδικά τους θεσμούς που δημιουργήσαμε στο ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη των εξαγωγών αλλά και την απλούστευση των διεργασιών σε όλο δίκτυο του κλάδου της εξωστρέφειας είναι: α) ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου, β) το Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, γ) το Σύστημα Ελέγχου Νωπών Οπωροκηπευτικών, βάσει ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis), δ) το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, που διασυνδέεται και λειτουργεί με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και ε) το πρόγραμμα SingleWindow που αφορά την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της εκδόσεως πιστοποιητικών, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των τελωνειακών αρχών (ISIS net)» επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσαυτάρης στο θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου των νωπών οπωροκηπευτικών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 36, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φθάσει τους 50 με 60. «Για εμάς ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου είναι καθοδηγητής ως «εργαλείο» για την προσπάθεια εξωστρέφειας που κάνουμε. Ήδη ο θεσμός αυτός λειτούργησε πολύ καλά για τα οπωροκηπευτικά και εκτός από τα οπωροκηπευτικά επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα. Χαίρομαι που εκτός από ιδιώτες εμπόρους, δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο θεσμό και ομάδες παραγωγών, όπως επίσης και πολλοί υγιείς συνεταιρισμοί πιστοποιήθηκαν για τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα που περνάμε στα μεταποιημένα προϊόντα, τις κονσέρβες ροδάκινου κ.ά.» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Υποστήριξη των εξαγωγών μέσω και του νέου Κανονισμού Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στην Ε.Ε., η συμφωνία του οποίου επετεύχθη επί της Ελληνικής Προεδρίας

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην υποστήριξη της προώθησης των αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε..

Με τη συμφωνία Συμβουλίου-Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχέδιο του νέου Κανονισμού για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων τετραπλασιάζονται, όπως είπε, τα κονδύλια του προγράμματος προώθησης. «Η Ευρώπη πρώτη φορά κάνει μια τόσο συστηματική προσπάθεια να προωθήσει τα ποιοτικά της προϊόντα εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

Το πεδίο «ανοίγει» για όλα τα αγροτικά προϊόντα, τα χρήματα αυξάνονται και το ποσοστό συμμετοχής από τη μεριά του δικαιούχου μειώνεται. Και μάλιστα, στα Κράτη Μέλη που υφίστανται συνθήκες οικονομικής κρίσης, το ποσοστό συμμετοχής του δικαιούχου μειώνεται ακόμα περισσότερο», υποστήριξε ο υπουργός.

Previous Μείωση φόρων & εισφορών προβλέπει το Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας