Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
prokat spiti2 F 475935099

Αιτήματα Εισαγωγής α) μεταχειρισμένων τουριστικών οχημάτων, προκατασκευασμένων κτιρίων (βλ.συνημμένες φωτογραφίες) και ξύλινων σαλέ και β) κάβων και αλυσίδων πρόσδεσης πλοίων σε λιμάνια και μαρίνες αποκλειστικά από κατασκευαστές

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τύνιδα απέστειλε έγγραφομε τα αιτήματα εισαγωγής α) μεταχειρισμένων τουριστικών οχημάτων, προκατασκευασμένων κτιρίων (βλ.συνημμένες φωτογραφίες) και ξύλινων σαλέ και β) κάβων και αλυσίδων πρόσδεσης πλοίων σε λιμάνια και μαρίνες αποκλειστικά από κατασκευαστές.

Αποστέλλονται, ακολούθως, εν θέματι αιτήματα των εταιριών Octobpus και Le Coin Vert οι οποίες απευθύνθηκαν στο Γραφείο μας. Τα αιτήματα έχουν ήδη δημοσιευτεί στον ιστότοπο AGORA του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τύνιδας (www.agora.mfa.gr/tn114), ενότητα προσφορά ζήτηση επιχειρηματικής συνεργασίας.

Οctopus Voyage
30 Av. de la République BP /285, 8050 Hammamet, Tunisie
www.octopusvoyage.com
Κινητό τηλ. : 00216 21204000
Tηλ. : 00216 72265766, 72 282 801, 72 282 803
Φαξ: 72 282 808
vocts@yahoo.fr, info@octopusvoyage.com
Yπεύθυνος επικοινωνίας κ. Ferid Boukadida, Δ/ντής
Ενδιαφέρον εισαγωγής μεταχειρισμένων τουριστικών οχημάτων, προκατασκευασμένων κτιρίων (βλ.συνημμένες φωτογραφίες) και ξύλινων σαλέ.

Le Coin Vert
Immeuble Blagui , Rue du 18 Janvier 1952 , 9000 BEJA
lecoinvert@gnet.tn
Yπεύθυνος επικοινωνίας κ. BEDIS GUIGA
Tηλ.    :    (+ 00216) 72 283 173
Φαξ.    :    (+ 00216) 72 280 065

Εισαγωγή κάβων και αλυσίδων πρόσδεσης πλοίων σε λιμάνια και μαρίνες αποκλειστικά από κατασκευαστές.
Η βάση market access database (http://madb.europa.eu/mkaccdb2/indexPubli.htm) της Ε.Ε. ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναφέρει εκτός από το δασμολόγιο τις διαδικασίες και τα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν την εξαγωγή. Ο ιστότοπος είναι προσβάσιμος ως ακολούθως: αναγραφή σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης market access, επιλογή του ιστοτόπου europa και στη συνέχεια exporter’s guide to import formalities και ειδικότερα για τους δασμούς, applied tariffs database. Πρέπει να εισαχθούν οι πρώτοι 4 ή 6 κωδικοί των προϊόντων (υπάρχει συμφωνία μεταξύ κωδικών όπως δίνονται από τα Τυνησιακά Τελωνεία και τις βάσεις δεδομένων της Ε.Ε. όσον αφορά τα 8 πρώτα ψηφία). Θέτουμε ακόμα υπ’όψιν σας τον ιστότοπο της εδώ Στατιστικής Υπηρεσίας προκειμένου οι εξαγωγείς να αντλήσουν πληροφορίες για τις εισαγωγές της χώρας (μορφή CIF) κατ’αξία (τυνησιακά δηνάρια) και ποσότητες: http://www.ins.nat.tn/indexfr.php, επιλογή ενότητας  Commerce Exterieur, και στη συνέχεια Echange par produit αριστερά.

Η εγγραφή εταιρίας σε Επιμελητήριο, σύμφωνα με την τυνησιακή νομοθεσία, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική όπως ισχύει στην Ελλάδα. Θεωρητικά, οι εταιρίες πρέπει να είναι καταχωρημένες στο εμπορικό μητρώο http://www.registre-commerce.tn/search/RCCSearch.do?action=getPage&rg_type=PM&search_mode=NORMAL. Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας επισημαίνει ότι η βάση μπορεί να μην είναι επικαιροποιημένη. Η εταιρία SORENCO (www.sorenco.com.tn) ειδικεύεται στις αξιολογήσεις εταιριών. Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας δεν φέρει ευθύνη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρίας.

Προτείνεται στους Έλληνες εξαγωγείς να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (http://www.oaep.gr) για να συζητήσουν λεπτομέρειες ενδεχόμενης συμφωνίας τους με τυνησιακές εταιρίες και να εξετάσουν την πιθανότητα ασφάλισης τους για εμπορικούς και αν το κρίνουν απαραίτητο και για πολιτικούς κινδύνους. Επισημαίνουμε ότι κατά την εξέταση του φακέλου, προκειμένου να καθοριστεί το ασφάλιστρο, ο Ο.Α.Ε.Π. θα ενημερώσει τους αιτούντες για πληροφορίες που θα συλλέξει σχετικά με την εταιρία με την οποία οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να συνεργαστούν.

Oι επιχειρηματίες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ε.Β.Ε.Α.(210-3624341, 2103382311 & 310, fax. 2103624341, e-mail. arbitrarty@acci.gr, www.acci.gr) προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιλάβουν ρήτρα διαιτησίας στη συμφωνία τους με τις τυνησιακές εταιρίες ή/και ρητή αναφορά στο εφαρμοστέο δίκαιο σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Η διαιτησία αποτελεί εναλλακτικό τρόπο επίλυσης εμπορικών διαφορών. Η αμοιβή για τη διαιτησία καθορίζεται αναλόγως της αξίας της απαίτησης.

Σύμφωνα με την τυνησιακή νομοθεσία, η πληρωμή των εισαγωγών στη χώρα, με ορισμένες εξαιρέσεις, γίνεται με τη διαδικασία (irrevocable) Letter of Credit ή Cash Against Documents (http://www.bct.gov.tn/bct/siteprod/francais/relations/commerce.jsp#import).

Η γλώσσα του επιχειρηματικού κόσμου στην Τυνησία είναι, εκτός από τα αραβικά, τα γαλλικά και όχι τα αγγλικά. Η Τυνησία βρίσκεται δυο ώρες πίσω σε σχέση με την Ελλάδα τους θερινούς μήνες. Προτείνουμε η επικοινωνία με τις εταιρίες να γίνει Δευτέρα με Παρασκευή πρωινές ώρες.

Παρακαλούμε όπως κοινοποιήσετε στα μέλη σας τα αιτήματα εισαγωγής ελληνικών προϊόντων προκειμένου οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρίες να επικοινωνήσουν με τις τυνησιακές εταιρείες απ’ευθείας.

Ειρήνη Καμά Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Β

Previous Δεύτερη Ελληνική Πολυκλαδική Επενδυτική & Επιχειρηματική Αποστολή στην Κένυα, 7 & 8 Ιουλίου 2014
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας