Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
assets LARGE t 942 43804595 type12128 F42142610

Αισιοδοξία για την αγορά φωτοβολταϊκών

Τον δρόμο για την εφαρμογή του «net metering», ενός μηχανισμού που μπορεί να αναθερμάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, ανοίγει η ΡΑΕ, η οποία έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την υλοποίηση του μέτρου, με βάση τη σχετική εισήγηση του Διαχειριστή των Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού, του ΔΕΔΔΗΕ. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014.

Το «net metering» ή ο συμψηφισμός ενέργειας αφορά στον τρόπο υπολογισμού της διαφοράς ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει και εγχέει στο ηλεκτρικό δίκτυο ένα φωτοβολταϊκό εγκατεστημένο σε ένα σπίτι ή μία επιχείρηση (αυτοπαραγωγός) και την ενέργεια που αγοράζει από το δίκτυο το σπίτι ή η επιχείρηση για τις ανάγκες της. Η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και η σύμβαση συμψηφισμού που υπέβαλε ο Διαχειριστής τέθηκαν σε διαβούλευση προκειμένου η ΡΑΕ να γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας το τελικό σχήμα για το net metering.

Ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο
Κύριος στόχος, όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή, είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή ενός ελκυστικού θεσμικού πλαισίου για την προώθηση των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κοντά στην τελική κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων προς τους ενδιαφερόμενους. Ανάμεσα στα κίνητρα είναι η απαλλαγή των καταναλωτών που εγκαθιστούν τέτοιες μονάδες από επιβαρύνσεις που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, χωρίς όμως να μεταφέρονται μη εύλογα βάρη σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο οι χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα υπολογίζονται σε όλη την κατανάλωση του αυτοπαραγωγού, ενώ οι άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσει που αφορούν στη μεταφορά ηλεκτρισμού, στο δίκτυο διανομής κ.λπ. θα υπολογίζονται μόνον για την ενέργεια που θα απορροφά ο αυτοπαραγωγός από το δίκτυο. Επίσης τίθεται το πλαφόν των 10 kW για την ισχύ των συστημάτων ΑΠΕ που μπορούν να ενταχθούν στο net metering, ενώ προβλέπεται ετήσιος κύκλος συμψηφισμού.

Previous Ρύθμιση χρεών και μείωση εισφορών ζήτησε ο Κ. Μίχαλος από τον Ιω. Βρούτση
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας