Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
dei F1564331975

Ζερβός: “Με κατάρρευση απειλείται η ΔΕΗ σε περίπτωση ταυτόχρονης λειτουργίας της «μικρή ΔΕΗ» & των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρισμού”

Με κατάρρευση απειλείται η ΔΕΗ σε περίπτωση που λειτουργήσουν ταυτόχρονα η «μικρή ΔΕΗ» και οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού, παραγόμενου από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της εταιρείας, προειδοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η ΔΕΠΑ, της οποίας οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2014 μειώθηκαν κατά 25%-30% και κινδυνεύει να πληρώσει ρήτρα στη Gazprom για μη απορρόφηση των συμβατικών ποσοτήτων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι αν πουληθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και ταυτόχρονα διεξάγονται δημοπρασίες για ένα επιπλέον 30% του παραγόμενου ηλεκτρισμού, τότε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι, πράγμα που «με ακρίβεια θα οδηγήσει στην κατάρρευση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα για την οικονομία».

Οι δημοπρασίες προβλέπονται σαν ένα μεταβατικό μέτρο μέχρι να λειτουργήσει η «μικρή ΔΕΗ» υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Ζερβός φοβάται ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και ζητεί ενισχυμένες διασφαλίσεις ότι τα δύο συστήματα δεν θα «τρέξουν» παράλληλα.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις δημοπρασίες πρέπει να είναι έτοιμο την 1η Σεπτεμβρίου, φαίνεται όμως ότι και αυτή τη φορά θα καθυστερήσει. Πάντως, από τον Ιανουάριο του 2015 το αργότερο, οι δημοπρασίες πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ομιλία 
Στην ομιλία του ο κ. Ζερβός υποστήριξε ακόμα ότι εφόσον εφαρμοστούν δημοπρασίες βάσει του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που να μην περιλαμβάνουν μόνον το πλήρες κόστος ηλεκτροπαραγωγής αλλά και τις προβλέψεις για επενδύσεις κ.λπ. Τόνισε ότι βάσει της μελέτης του ανεξάρτητου οίκου Booz, το κόστος της λιγνιτικής MWh για τη ΔΕΗ φθάνει στα 59 ευρώ και ζήτησε οι δημοπρασίες να γίνονται έναντι προκαθορισμένης τιμής.

«Αλλαγή του τοπίου στην αγορά ηλεκτρισμού μπορεί να φέρουν οι δημοπρασίες αν δοθούν στη σωστή τιμή», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Τζούρος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elpedison. Ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε και στη «μικρή ΔΕΗ», τόνισε την ανάγκη ευελιξίας στη νομοθεσία ώστε να μην υπάρξει εγκλωβισμός, σε πάγια που για περιβαλλοντικούς ή οικονομικούς όρους δεν θα ελκύσουν επενδυτές.

ΔΕΠΑ
Στην οικονομική κρίση, που περιέκοψε τη ζήτηση από τις μονάδες ηλεκτρισμού, και τον ήπιο χειμώνα αποδόθηκε από καλά ενημερωμένα στελέχη η πτώση του τζίρου της ΔΕΠΑ το πρώτο εξάμηνο, σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που όλο το 2013 είχε κλείσει με 1,6 δισ. ευρώ. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης μίλησε για τους «σοβαρούς κινδύνους που διαγράφονται για τους εγκαθιδρυμένους παίκτες, όπως η ΔΕΠΑ», λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς.

Είπε ότι η εταιρεία θα χάσει μερίδιο από το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο σκοπεύει να αντισταθμίσει με επέκταση των δικτύων, τα μικρής κλίμακας έργα για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG) στα νησιά και τη χρήση της τεχνολογίας συμπιεσμένου αερίου (CNG).

Στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, που μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, με τους νέους αγωγούς διασύνδεσης και τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναφέρθηκε, τέλος, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Previous Ικανοποίηση από την τρόικα για ολοκλήρωση προαπαιτούμενων – «Όχι» στις φοροελαφρύνσεις
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας