Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
Gabriel Z F 1693851590

Ζ. Γκάμπριελ: Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις

Στην Αθήνα θα έρθει τον Μάρτιο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως επικεφαλής αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών, για να εξεταστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Αυτό γνωστοποίησε με δήλωσή του στη ΝΕΡΙΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος  Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Γκάμπριελ.

«Συζητώντας με τον κ. Γκάμπριελ συμφωνήθηκε ότι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα της κρίσης, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να βοηθηθεί να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Και ο κ. Γκάμπριελ είχε την καλοσύνη να προσυπογράψει όσα πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση ακριβώς για το τι χρειάζεται για να μπούμε σε αυτήν την ανάπτυξη” υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

Στο μεταξύ “Συνεχίζεται η γερμανική στήριξη για μεταρρυθμίσεις” είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας μετά την συνάντηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, σύμφωνα με την οποία ο Γερμανός υπουργός αναγνωρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκε “η συνέχιση της συνεργασίας για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα” ενώ ο κ. Γκάμπριελ τόνισε: “Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή τη στήριξη επιθυμούμε να συνεχίσουμε και εάν είναι δυνατόν να επεκτείνουμε, όπου αυτό επιθυμείται από την ελληνική πλευρά. Ειδικά, παρέχουμε ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) μέσω δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την KfW για τη δημιουργία αποτελεσματικών υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα, “Institution for Growth” (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη) θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.  

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για σταθερή πρόοδο της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, η οποία, όπως είπε, καταδεικνύεται από “τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο απαιτούνται μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό”.

 
Στη συνάντηση Ν. Δένδια – Β. Σόιμπλε τέθηκαν όλα τα θέματα της οικονομίας
 

“Ευρύτατη συζήτηση” μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν “όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης”, τα φορολογικά και η κρίση στην Ουκρανία, είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, ενώ συζητήθηκαν “όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και τις σημερινές προκλήσεις. Αφενός την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει για την Ευρώπη και την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή, και αφετέρου τα μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία – την δυνατότητά μας, όπως διαφαίνεται, να φύγουμε οριστικά από την κρίση, οριστικά πλέον να βρεθούμε έξω από το τούνελ, στο φως”.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι κατά την συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε συζητήθηκαν “παρά πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν” και κατέληξε τονίζοντας: “Τελικά η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική”.

ΠΗΓΗ: amna.gr
Previous Ξεκινά άμεσα η απόσυρση ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας