Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
agrotika proionta F1197034616

Υπόμνημα με προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο έστειλε στα συναρμόδια υπουργεία η Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Άρτας

Υπόμνημα στους υπουργούς Εξωτερικών κ. Βενιζέλο, Οικονομικών κ. Χαρδούβαλη, Ανάπτυξης κ. Δένδια και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη με κοινοποίηση στον υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΞ κ.κ. Κούρκουλα και Μίχαλο, στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου κ. Ευταξά, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθά απέστειλε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκληθεί από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Δήμα και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Στο υπόμνημα του Επιμελητηρίου Άρτας επισημαίνεται ο κίνδυνος μεγάλες ποσότητας της φετινής παραγωγής να μείνουν αδιάθετες, καθώς ήδη ματαιώνονται εμπορικές συμφωνίες με τη γείτονα χώρα.

Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, θα προκαλέσει τεράστια ζημία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής-διάθεσης αυτών των προϊόντων (παραγωγούς-τυποποιητές/διακινητές, μεταποιητές, εμπόρους), οπότε απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για την αναπλήρωση τυχόν απωλειών.

Συγκεκριμένα,  οι προτάσεις της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από το ρωσικό εμπάργκο είναι οι εξής:

1.      Απόσυρση των προϊόντων και αποζημίωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων για τις μη εξαγώγιμες ποσότητες. Επιπλέον, αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη που προκύπτουν από τα ανεκτέλεστα συμβόλαια.

2.      Ενεργοποίηση του Κεφαλαίου περί αντιμετώπισης κρίσεων της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών από την Ε.Ε.

3.      Αύξηση του ποσοστού των προϊόντων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν μέσω προγραμμάτων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, στρατό, νοσοκομεία κτλ. (μέχρι τώρα σιτίζονται μέσω κέτερινγκ).

4.      Ενίσχυση των μέτρων προστασίας των Ελλήνων παραγωγών, με την αναθεώρηση ή ακόμη και την αναστολή της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης φρούτων και λαχανικών που παραχωρείται σε τρίτες χώρες, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές και να δοθεί η δυνατότητα για διάθεση των εγχώριων προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση.

Επισυνάπτεται το ΥΠΟΜΝΗΜΑ.

Σχετικά Αρχεία:

Previous Υπ. Οικονομικών: Πότε εκδίδεται φορολογική ενημερότητα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας