Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία. Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνιστά μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και παράλληλα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας.
Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται να συμπεριληφθούν σε ενιαία νομοθεσία όλα τα είδη άσκησης υπαίθριας εμπορικής δράσης, ενώ με τις προωθούμενες διατάξεις δίνεται η ευκαιρία σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, με έμφαση τις ειδικές ομάδες, να καταστεί οικονομικά ενεργό στο υπαίθριο εμπόριο. Θεσμοθετείται, επίσης, η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των εμπορικών δράσεων και καθίσταται απλούστερη η διαδικασία αδειοδότησης και ο έλεγχος. Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταγραφή όλων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαίθριου εμπορίου, με ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία. Ταυτόχρονα, έχουν περιληφθεί διατάξεις που ενισχύουν ουσιαστικά τον παραγωγό, επιτρέποντάς του να δραστηριοποιείται τόσο σε οργανωμένη αγορά υπαίθριου εμπορίου, όσο και ατομικά και μέσω της συμμετοχής του σε συνεργατικά σχήματα, ενώ η τοποθέτηση των πωλητών στις λαϊκές θα γίνεται με μόρια που θα στηρίζονται σε κοινωνικά κριτήρια και στην επαγγελματική διαγωγή, με στόχο να σπάσει το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων για τη διασφάλιση καλύτερης θέσης. Παράλληλα, οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε πάσης μορφής υπαίθριες αγορές. Οι διατάξεις μεριμνούν και για επαγγελματίες που έχουν πτωχεύσει, καθώς μπορούν, πλέον, να ζητήσουν τη χορήγηση άδειας και θέσης σε λαϊκή αγορά, ισχύος έως ενός έτους, για την πώληση αδιάθετων υλικών της επιχείρησης, που διατηρούσαν, χωρίς όμως τη δυνατότητα μετατροπής της σε κανονική άδεια.
Ως προς την επιμελητηριακή νομοθεσία, καθορίζεται ο σκοπός των επιμελητηρίων, ο οποίος είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων και κάθε κλάδου της οικονομίας, και τα επιμελητήρια οφείλουν να παρέχουν ως σύμβουλοι της Πολιτείας τεκμηριωμένες γνωμοδοτικές εισηγήσεις και πληροφορίες για κάθε οικονομικό θέμα.
Εισάγεται, ακόμη, ο θεσμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, ο οποίος θα βοηθά στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., και θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικότητας και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων.
amna.gr