Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
xatzidakis proedros kfw F 229673536

Ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ το πρώτο από τα τρία ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Μετά την υπογραφή, την Τετάρτη 23 Απριλίου, της συμφωνίας με την γερμανική  επενδυτική τράπεζα KfW για την συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG) με 100 εκατ. ευρώ ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ως νομικού προσώπου, κάτι που θα έχει υλοποιηθεί το επόμενο 20ήμερο. Τη δήλωση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιφερειακά έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια και άλλα συνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.

H νομική μορφή του IfG θα είναι Umbrella Fund με την δημιουργία αρχικά των αντίστοιχων τριών Υπο-ταμείων (Sub-funds):

1.Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.

2. Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης

3. Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια

Η λειτουργία του IfG θα ξεκινήσει από το πρώτο υπό-ταμείο (ως ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ενσωματωθεί αργότερα στο Umbrella Fund), που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει η KfW. Στο ίδιο υπό-ταμείο θα κατατεθούν και τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο (από τα 350 εκατ. συνολικά που θα εισφερθούν σταδιακά), τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί από το ΠΔΕ.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.

Με τη δημιουργία του Ταμείου η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη – εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

• Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία

• Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).

•Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι ομάδες διαχείρισης των εργασιών του Ταμείου θα επιλεγούν με διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνιδρυτών (Ελληνική Κυβέρνηση, KFW, EIB Group, CDC/BPI, Ίδρυμα Ωνάση) και στο οποίο η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Previous ALEXPO 2014 20-24 Ιουνίου Λιμένας Αλεξανδρούπολης
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας