Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
trapeza ellados F 1460365283

ΤτΕ: Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής DIREQT

Σε πιλοτική φάση βρίσκεται η εφαρμογή DIREQT της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία αφορά τον τρόπο λήψης στοιχείων για την κατάρτιση του ισοζυγίου πληρωμών και της διεθνούς επενδυτικής θέσης.

Προς διευκόλυνση των συναλλασσομένων, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε δύο εγχειρίδια οδηγιών και χρήσης της εφαρμογής, τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του δικτυακού της τόπου. Σκοπός του εγχειριδίου οδηγιών είναι να παρουσιάσει τη νέα μεθοδολογία, να προσδιορίσει τις συναλλαγές για τις οποίες γεννάται υποχρέωση αναγγελίας, να δώσει τους ορισμούς και να παρουσιάσει τα αναρτημένα ερωτηματολόγια στο νέο σύστημα DIREQT με οδηγίες συμπλήρωσης.

Σκοπός του εγχειριδίου χρήσης είναι να παρουσιάσει στους χρήστες τον τρόπο εγγραφής και πλοήγησης στο σύστημα DIREQT. Οι υπόχρεοι σε υποβολή στοιχείων μπορούν να εγγραφούν άμεσα μέσω του πληροφοριακού συστήματος IRIS της Τράπεζας της Ελλάδος, ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται στα εγχειρίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβολή στον τρόπο λήψης στοιχείων για την κατάρτιση του Ισοζυγίου Πληρωμών και της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης γίνεται για να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (EE).

H εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 260/14.3.2012 σχετικά με την καθιέρωση τεχνικών απαιτήσεων και επιχειρηματικών κανόνων για τις μεταφορές πίστωσης και τις άμεσες χρεώσεις σε ευρώ. Μέχρι σήμερα, η κατάρτιση του Ισοζυγίου Πληρωμών και της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης στηρίζεται κυρίως στην υποχρέωση των εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων να υποβάλλουν στοιχεία των συναλλαγών με το εξωτερικό.

Με τη νέα εφαρμογή DIREQT, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (κάτοικοι) θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (on-line) τις συναλλαγές τους με μη κατοίκους, οι οποίες θα συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα  υποβάλλονται σε ποιοτικό έλεγχο και θα συναθροίζονται για τους σκοπούς κατάρτισης των λογαριασμών Εξωτερικού Τομέα.

naftemporiki.gr

Previous Δεν απέκλεισε ο Γ. Σταθάκης το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας