Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Τον Μάρτιο οι πρώτες δράσεις ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Εντός του Μαρτίου προκηρύσσονται, με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%, οι πρώτες δύο εξειδικευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις συνολικότερα.

Ειδικότερα, θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση.

Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, τόσο για χρήση ψύξης-θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες ενεργειακών συμβούλων-ελέγχων-επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης.

Αυτές τις νέες δράσεις παρουσίασαν πρόσφατα, με την ευκαιρία του επενδυτικού φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα» η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας, Γιάννα Νίκου και ο Γεώργιος Μάρκου, σύμβουλος του γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μ. Βερροιόπουλου.

Η κ. Νίκου υποστήριξε πως επειδή οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική βιομηχανία εκτιμώνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και οι τράπεζες, προετοιμάζουν συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με αξιοποίηση και άλλων πηγών, ακόμα και αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.

Ήδη, όπως σημείωσε η Μαβίκα Ηλιού, διευθύντρια Green Banking και Αναπτυξιακών προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, «τρέχουν» στην αγορά συνδυαστικά προγράμματα, όπως το Private Finance for Energy Efficiency- PF4EE (παροχής εγγύησης και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ) και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.

Ειδική αναφορά έγινε και στο επίκαιρο θέμα των ενεργειακών ελέγχων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο υποχρεωτικά σε περίπου 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Η Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου Ελλάδας, του ΥΠΕΝ, παρουσίασε τα συμπεράσματα από τους πρώτους περίπου 200 ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, τονίζοντας ότι αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την καταναλισκόμενη ενέργεια.Ο Κώστας Σκρέκας, υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ-πρώην υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για την πρόσφατη μελέτη της PWC, σύμφωνα με την οποία η ελληνική βιομηχανία αγοράζει πολύ ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρότεινε τη μείωση των φόρων που την επιβαρύνουν, καθώς επίσης και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Previous Μνημόνιο συνεργασίας για την προετοιμασία εισαγωγής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας