Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
exagoges1 F 1955494170

«Τομή στο εξαγωγικό εμπόριο η νέα πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr για την ψηφιακή έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για τις εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες»

Ψηφιακό «διαβατήριο» για κομβικής σημασίας αγορές Τρίτων Χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, αποκτούν πλέον τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας ανακοίνωσε στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή εισηγούμενη την τροπολογία για την ίδρυση και λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Υγειονομικών Πιστοποιητικών για το Εξαγωγικό Εμπόριο (Π.Σ.Δ.Υ.Π.Ε.E.), με την ονομασία «Εξαγωγές Ζώων, Τροφίμων Ζωικής προέλευσης και Ζωικών Υποπροϊόντων».

Η Υφυπουργός εξήγησε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κτηνιατρικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ δημιούργησαν σε χρόνο ρεκόρ την ψηφιακή πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr, μέσω της οποίας θα γίνεται πλέον η έκδοση των πιστοποιητικών, που είναι απαραίτητα για τις εξαγωγές των προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος ήδη σε 23 χώρες του πλανήτη. Η αξία των εξαγωγών των εν λόγω προϊόντων στις συγκεκριμένες αγορές από 600 ελληνικές επιχειρήσεις ανήλθε το 2019 σε 175 εκατ. ευρώ, γεγονός, που καταδεικνύει το σημαντικό όφελος από την λειτουργία της πλατφόρμας σε εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.
Έως το τέλος του 2020, μάλιστα στόχος είναι να έχουν ανεβεί στην πλατφόρμα 120 διακριτές αιτήσεις και ισάριθμα υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος, εντάσσοντας το σύνολο των προς εξαγωγή προϊόντων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με τις οποίες έχει συναφθεί διακρατική συμφωνία.
Η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα η έκδοση αυτών των πιστοποιητικών γινόταν μόνο έγχαρτα από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και αφού προηγούνταν έγχαρτη αίτηση και αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου.
Στο εξής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών τους στο taxisnet, να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους και ο αρμόδιος υπάλληλος των ΔΑΟΚ να κάνει ηλεκτρονικά τον έλεγχο και να εκδίδει το πιστοποιητικό. Το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των ΔΑΟΚ έχει ήδη περάσει 3 κύκλους εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.
Η Πλατφόρμα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία με την επικείμενη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.


Previous Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 7-12-2020, ΚΑΔ – Ωράριο και μέτρα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας