Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
fpa F 1645394000

Το σχέδιο για την αυτόματη καταβολή ΦΠΑ στην εφορία

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία θα καταστεί υποχρεωτική η απόδοση του ΦΠΑ στην εφορία κατά τη διενέργεια της συναλλαγής προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά, με τη νομοθετική ρύθμιση – εφόσον προωθηθεί στη Βουλή – θα τροποποιηθεί ο νόμος 3842/2010 έτσι ώστε το μέτρο να αφορά σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών:

  1. Τις συναλλαγές στα νησιά άνω των 70 ευρώ που θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ). Το μέτρο θα αφορά στα νησιά που εμπίπτουν στο ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κλπ) εφόσον ο πληθυσμός του θα ξεπερνά ένα όριο: 3200 ή 4200 κατοίκους. (σ.σ η συγκεκριμένη κατηγορία συναλλαγών σχεδιάζεται να προστεθεί στο άρθρο 20 του 3842/2010 επίσης με νομοθετική ρύθμιση.
  2. Τις συναλλαγές συνολικής αξίας χιλίων πε¬ντακοσίων (1.500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώ¬ληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και
  3. Τις συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ μεταξύ επιτηδευματιών

Για όλες τις συναλλαγές των τριών κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, θα υπάρχει, βάσει της πρότασης, υποχρέωση να διενεργούνται με χρήση πιστωτικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής κλπ (για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, υποχρέωση υπάρχει και σήμερα). Η τράπεζα, στη συνέχεια, θα δεσμεύει το ποσό του ΦΠΑ και θα το αποδίδει στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών.

Προβλέπεται επίσης ότι η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση στον φορολογούμενο ώστε να τη χρησιμοποιεί για τον συνυπολογισμό του ποσού κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

naftemporiki.gr

Previous ΕΣΕΕ: Οι 10 εκκρεμότητες του ν/σ για τις 100 δόσεις
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας