Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
PinakasEisagoges Exagoges F 1002828535

Τήρηση των κανονισμών και όρων της χώρας προϋποθέτουν οι εξαγωγές στην Κίνα – Μεγάλες προοπτικές για τα ακτινίδια

Η συζήτηση γύρω από τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως το ακτινίδιο – που είναι το μοναδικό νωπό προϊόν του οποίου η εισαγωγή επιτρέπεται στην Κίνα- κυριάρχησε στην επιχειρηματική συνάντηση με θέμα: «Ασφαλείς Εξαγωγές προϊόντων στην αγορά της Κίνας- Παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου WorldCommerceValleyYanjiaoInternationalTradeCity” που συνδιοργάνωσαν οι εταιρείες BFG ΑΕ και TAFConsulting, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Άρτας την περασμένη Παρασκευή.

«Το Επιμελητήριο της Άρτας έχει ως στόχο να ανοίξει τους ορίζοντες της τοπικής μας οικονομίας, να κάνει τους παραγωγούς κοινωνούς του παγκοσμίου εμπορίου, να συμβάλει στην εξωστρέφεια και εν τέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Να συμβάλει στο ζητούμενο για την τοπική και εθνική μας οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στο χαιρετισμό του. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους εν δυνάμει εξαγωγείς, ισχυριζόμενος ότι για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η παροχή βοήθεια στους νέους που επιχειρούν, καθώς η δική τους επιτυχία θα φέρει κέρδη και στην τοπική αγορά.

Ο Χρήστος Παπάζογλου υποστήριξε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την τοπική μας, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ως προς τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς η Κίνα κατατάσσεται στους μεγαλύτερους εισαγωγείς προϊόντων παγκοσμίως και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με το μέγεθος του πληθυσμού αυτής της χώρας δίνουν τεράστιες δυνατότητες προώθησης ελληνικών προϊόντων.

«Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να αλλάξει ριζικά τον προσανατολισμό του, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να συμβαίνει, κυρίως λόγω της μεγάλης αρνητικής επίπτωσης, που έχει η ύφεση στην εγχώρια ζήτηση, αλλά η στροφή αυτή πρέπει να ενισχυθεί και να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο κ. Παπάζογλου για να προσθέσει πως θα πρέπει η ελληνική πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα να σκύψουν με ενδιαφέρον πάνω από στις ελληνικές εξαγωγές. «Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Η οποιαδήποτε αύξηση φόρων και εισφορών, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που η φοροδοτική ικανότητα έχει φτάσει στα όριά της, μόνον αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Επίσης, η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ εξακολουθεί να καθυστερεί σημαντικά με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη ρευστότητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», τόνισε. 

Τις δυνατότητες που παρέχει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Yanjiao επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην Κίνα παρουσίασε ο Δ/νων Σύμβουλος της TAFConsulting Ξενοφών Καραβίδας . Όπως είπε το Κέντρο Εμπορίου έχει μόνιμους στεγασμένους εκθεσιακούς χώρους, τους οποίους μπορεί κάποια επιχείρηση να νοικιάσει για να αναδείξει τα προϊόντα της. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που στόχο έχει την εξωστρέφεια της οικονομίας της Κίνας και βασικός σκοπός του είναι η προώθηση της υποδοχής-εισαγωγής αγαθών και υπηρεσιών στην Κίνα. Είναι μια σύμπραξη κράτους και ιδιωτών.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Καπερώνη BFGΑΕ -αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Ελλάδας στο «WorldCommerceValleyYanjiaoInternationalTradeCity» για την Ελλάδα και την Κύπρο- κα Νικολέτα Καπερώνη υποστήριξε ότι στην Κίνα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να έχει κάποιος τη σωστή καθοδήγηση και την τόλμη να βρεθεί στη συγκεκριμένη αγορά. «Μη φοβάστε την Κίνα. Αρκεί να προετοιμαστείτε βάσει των κανονισμών και των όρων, που θέτει το κράτος και μετά να πάτε», προέτρεψε τους παραβρισκόμενους.

«Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μπορεί να καταστεί βασικό εργαλείο προώθησης των εμπορικών σχέσεων και ενίσχυσης της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην κινεζική αγορά., επισήμανε η κα Καπερώνη, καθώς –όπως είπε- για τις επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν μόνιμο περίπτερο υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι και πλήθος διασφαλίσεων. Για την πρώτη τριετία λειτουργίας του θα ισχύσουν –κατ’ εξαίρεση- ευνοϊκοί όροι παρουσίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με χαμηλό κόστος συμμετοχής που επιτρέπει τη συμμετοχή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε πως για τρία χρόνια το συνολικό ποσό για την ενοικίαση μόνιμου εκθετηρίου 9 τ.μ. ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Ο ελληνικός χώρος είναι εμβαδού 10.000 τ.μ. και έχει άρωμα , χρώμα και πολιτισμό Ελλάδας.

Βασικός λόγος που εμποδίστηκαν οι εξαγωγές στην Κίνα μέχρι τώρα, σύμφωνα με την κα Καπερώνη, είναι η έλλειψη υπογραφής διμερών συμφωνιών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα εξάγεις στην Κίνα μόνο ακτινίδια, αν και υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα φρούτα. «Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η υπογραφή πρωτοκόλλων και για τα εσπεριδοειδή, κεράσια και ροδάκινα για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε.

Ο Εμπορικός Δ/ντής της Καπερώνη BFGΑΕ Χρήστος Δερμιτζίογλου υποστήριξε ότι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ιδρύθηκε για να φέρει αξιοπιστία και έλεγχο στις εισαγωγές και τις συναλλαγές με τρίτες χώρες στην Κίνα. Συνεργάζεται με μία εταιρεία από κάθε χώρα.

«Ο μόνιμος εκθεσιακός χώρος θα δώσει την ευκαιρία στον Κινέζο έμπορο να γνωρίσει και να δοκιμάσει τα ελληνικά προϊόντα και αν τα επιλέξει να τα αναζητήσει μέσω της εταιρείας Καπερώνη BFGΑΕ. Στη συνέχεια η εταιρεία θα δώσει προσφορά, με ανάλυση του προϊόντος και την ημερομηνία δυνατότητας παράδοσης και αυτή καταλήγει στον Κινέζο, ο οποίος κάνει την παραγγελία στο Παγκόσμιο Κέντρο. Αποδέχεται την Παραγγελία, την αξιολογεί και αποφασίζει να προχωρήσει. Στη συνέχεια, το Παγκόσμιο Κέντρο βάζει 100% εχέγγυος πίστωση πως από τη στιγμή παράδοσης των εμπορευμάτων πχ. σε 24 ώρες, θα πάρεις τα χρήματά σου. Η παραγγελία αποστέλλεται στην εταιρεία, παράγεται και παραδίδεται βάσει προσφοράς στο Παγκόσμιο Κέντρο. Εφόσον περάσει τελωνειακό και χημικό έλεγχο σε 24 ώρες γίνεται το έμβασμα στην εταιρεία», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζίογλου για να γίνει μια εξαγωγή απαιτούνται:

1. Να κατοχυρωθεί η επωνυμία (Brand) της εταιρείας στην Κίνα. Το κόστος ανέρχεται σε 400 ευρώ για την Κίνα και γίνεται εντός περίπου δύο εβδομάδων.

2. Εφόσον εκδοθεί το BrandRegistrationθα πρέπει να εκδοθεί η άδεια εισαγωγής για κάθε κωδικό προϊόντος (κόστος από 80- 100 ευρώ). Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τις λεπτομέρειες του κάθε κωδικού (περιγραφή προϊόντος, συστατικά κ.λπ.). Η Καπερώνη BFGΑΕ τα στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Κέντρου, γίνεται ο έλεγχος και όταν εκδοθεί η άδεια, ζητούνται 30 δείγματα τα οποία κάποια στέλνονται στο τελωνείο, στο χημείο και όσα μένουν διοχετεύονται μέσω άλλων εκθέσεων στην αγορά της Κίνας. Αν δεν περιέχουν απαγορευμένες ουσίες παίρνουν άδεια εισαγωγής. Τότε μπορεί να γίνει εισαγωγή και το προϊόν θα πρέπει να μην διαφοροποιείται από παρτίδα σε παρτίδα σε σχέση με αυτό που περιγράφεται στην άδεια εισαγωγής. Αν γίνουν όλα βάσει των κανόνων τα προϊόντα αγοράζονται και πληρώνονται στην ώρα τους.

«Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου χειρίζεται τους κινέζους εισαγωγής κι εμείς τους Έλληνες εξαγωγείς. Αυτό δίνει φερεγγυότητα στην εμπορική συναλλαγή» ισχυρίστηκε ο κ. Δερμιτζίογλου.

3. Το Παγκόσμιο Κέντρο προωθεί το προϊόν σε όλες τις εμπορικές εκθέσεις της Κίνας, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να έχει, χωρίς κόστος, παρουσία σε όλη την Κίνα

4. Ετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλα τα προϊόντα του Παγκόσμιου Κέντρου που θα διοχετευτεί σε όλη την Κίνα και τις κοντινές ασιατικές χώρες, οπότε θα μπορούν να γίνονται παραγγελίες και μέσω της πλατφόρμας.

Τα πλεονεκτήματα που δίνει η χρήση των εργαλείων της καινοτομίας στο προϊόν ανέπτυξε ο Εντεταλμένος Διδασκαλίας και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Κανέλλος Τούντας. Ο κ. Τούντας παρουσίασε βασικά στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδος- Κίνας (βλ. σχετικό πίνακα) και προέτρεψε τους επιχειρηματίες να σκεφθούν αλλιώς, ήτοι:

  • Εξωστρέφεια με εξαγωγική δραστηριότητα Χαμηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στην Κίνα)
  • Αναδιάρθρωση Νομικής Υπόστασης Ανεξάρτητων Παραγωγών με μετατροπή τους σε ΚοινΣΕΠ
  • Χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις τα στελέχη της Καπερώνη BFGΑΕ επισήμαναν ότι η αμοιβή της εταιρείας τους ανέρχεται στο 5% επί της καθαρής αξίας του τιμολογίου εξαγωγής. Επίσης, σε ότι αφορά τα ακτινίδια, για τα οποία δέχθηκαν αρκετές ερωτήσεις, διευκρίνισαν ότι το προϊόν θα πρέπει να είναι ίδιο ποιοτικά ( σύμφωνα με την άδεια εισαγωγής) και να μην περιέχει απαγορευμένες για την Κίνα ουσίες. Διαφορετικά θα επιστραφεί.

Previous Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΣΜΥΡΝΗ» :Διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών σίτισης (catering)
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας