Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Nέο μόνιμο φόρο που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), διπλό φόρο για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ αλλά και εκπτώσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο νέος φόρος θα καταβληθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο ενώ από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για την μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% σήμερα αλλά και η παράταση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων έως τα τέλη του 2014.

Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

– Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Στο πρώτο κλιμάκιο, όπως προκύπτει από την κλίμακα που έχουν στη διάθεσή τους για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος. Για παράδειγμα στους Αγίους Αναργύρους για ισόγειο διαμέρισμα 70 τετραγωνικών, το «χαράτσι» της ΔΕΗ ανέρχεται φέτος σε 261,8 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος θα μειωθεί του χρόνου σε 223,3 ευρώ. Σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα ο Λαιμός Βουλιαγμένης, με αντικειμενική αξία 8.800 ευρώ, για διαμέρισμα 150 τ.μ ο βασικός φόρος μειώνεται από 2.040 ευρώ σε 2.029 ευρώ και ο ΦΑΠ από 7.600 ευρώ σε 7.300 ευρώ.

– Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

– Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. Επίσης οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

 

Previous Από 1/1/2014 η καθιέρωση Βιβλίων Εσόδων Εξόδων για τους αγρότες – Νομοθετική ρύθμιση για τις «Αγορές Παραγωγών»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας