Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
thermokipio2 F1945853564

ΤΕΙ Ηείρου: «Καλλιεργώντας δεξιότητες: Ανάπτυξη σύγχρονων θερμοκηπιακών επιχειρήσεων»

Εκπαίδευση με αντικείμενο: «Καλλιεργώντας δεξιότητες: Ανάπτυξη σύγχρονων θερμοκηπιακών επιχειρήσεων» διοργανώνει το ΤΕΙ Ηπείρου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου μία ανοικτή στο κοινό διημερίδα με εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες (συμπεριλαμβανομένου του  καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Κίττα) καθώς και επιτυχημένων επιχειρηματιών του κλάδου.

Θα ακολουθήσει ένα σεμινάριο διάρκειας 50 ωρών για 20 νέους 24-40 ετών.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής θα γίνεται ηλεκτρονικά στο  e-mail: a.pantazi@neagenia.gr  έως και την Τετάρτη  20.08.2014 και ώρα 13:00μ.μ.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη ΓΓΝΓ: κ. Πανταζή Α.  2103442492 ή κ. Κατσαρού Ά.  2103442491 ή με το ΤΕΙ Ηπείρου: κ. Σιγάλα Μ. ή κ. Μπαλτζώη Π. 2681050279.

Μοχλός Ανάπτυξης οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής υπαίθρου υποστηρίζει σε πρότασή του προς την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Κωνσταντίνος Κίττας και οι συνεργάτες του.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια τα θερμοκήπια αυξήθηκαν ελάχιστα και φθάνουν σήμερα τα  50.000 στρέμματα, αντίθετα στην Ισπανία η έκταση των θερμοκηπίων έχει ξεπεράσει τα 600.000 στρέμματα (σχεδόν τα μισά από αυτά συγκεντρώνονται στην περιοχή της Αλμερία). Από την άλλη πλευρά, στη γειτονική μας Τουρκία, υπάρχουν 400.000 στρέμματα, με σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, μάλιστα, να κατευθύνεται στην ελληνική αγορά!

Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις  προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτού του τύπου καλλιέργειας: καλές κλιματικές συνθήκες, εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, σημαντικές ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (βιομάζα, γεωθερμία κλπ) αλλά και σημαντική τεχνογνωσία.

Στην Ήπειρο, η Πρέβεζα θεωρείται ένας από τους “πυρήνες” θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας, ενώ στην Άρτα έχει εκφραστεί τελευταία, συγκεκριμένο ενδιαφέρον για εγκατάσταση θερμοκηπίων με σκοπό την  αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκιών.

Για να γίνει όμως οικονομικά βιώσιμη η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για δημιουργία μεγάλων σε έκταση μονάδων, με σύγχρονα συστήματα ελέγχου του περιβάλλοντος και διαχείρισης των εισροών και των εκροών αλλά και προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων.

Το Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου έχει συστηματική συνεργασία όσο αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο  της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο της Αλμερία. 

Previous Διόρθωση λαθών στον ΕΝΦΙΑ – Ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας