Συνάντηση με τους εξαγωγείς – μεταποιητές του κλάδου τροφίμων – ποτών είχε την Πέμπτη το απόγευμα η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας, στο πλαίσιο διαβούλευσης, που ξεκινά με όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων.
Στόχος η καταγραφή των προβλημάτων -αιτημάτων των επιχειρήσεων κάθε κλάδου, προκειμένου το Επιμελητήριο να διατυπώσει προτάσεις και να τα προωθήσει αναλόγως στις τοπικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία προς επίλυσή τους.
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η τοπική μας οικονομία βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση των προϊόντων αυτών. Ελάχιστες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν άλλο χαρακτήρα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε το διάλογο με τον κλάδο τροφίμων- ποτών», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας ανοίγοντας τη συζήτηση.
Ο Γιάννης Γκολομάζος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόταση του Επιμελητηρίου Άρτας προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την από κοινού διεκδίκηση της ανάδειξης του ακτινιδίου, του πορτοκαλιού και του μανταρινιού ως προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) & ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), ώστε να αποκτήσουν τα προϊόντα μας υπεραξία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, «Για το σκοπό ζητήσαμε να υπογραφεί μεταξύ Επιμελητηρίου & Περιφέρειας Προγραμματική σύμβαση. Ο κ. Καχριμάνης ήταν θετικός και σύντομα θα το διατυπώσουμε και επίσημα ως πρόταση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Μόλις χθες, μας έφτασε μια επιστολή και από το Δήμο Αρταίων, με την οποία μας ζητούν να συμπράξουμε (Δήμος, Επιμελητήριο και Τοπικές Ομάδες Παραγωγών) για την Πιστοποίηση των ακτινιδίων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει η πιστοποίηση των Προϊόντων, όχι ποιος θα είναι ο «μπροστάρης» και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», υποστήριξε, με τους παραβρισκόμενους να συμφωνούν και να υπερθεματίζουν της πρότασης.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση για τις ανάγκες του κλάδου της τυποποίησης-μεταποίησης τροφίμων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης, την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, ενημέρωση για πιθανές πηγές χρηματοδότησης (προγράμματα ΕΣΠΑ), επαγγελματική κατάρτιση- εκπαίδευση, συντονισμό επιχειρηματικών εμπορικών αποστολών, συμμετοχή με ενιαίο περίπτερο σε διεθνείς εκθέσεις κ.ά.
Οι επιχειρηματίες, που παραβρέθηκαν ζήτησαν από το Επιμελητήριο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και να έχει ουσιαστικό ρόλο παρέμβασης τόσο στα υπουργεία, όσο και στους Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου για ζητήματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.
Μάλιστα, επισημάνθηκε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα πρέπει ασκούν συμπληρωματικό- βοηθητικό ρόλο, «να χρηματοδοτούν αναπτυξιακές δράσεις κι όχι να τις διοργανώνουν», διότι οι ανάγκες του επιχειρείν χρήζουν άλλης αντιμετώπισης. «Θα πρέπει να αφήσουν τα Επιμελητήρια να ασκήσουν το ρόλο τους», τόνισαν με νόημα.
Στη συζήτηση θίχτηκε η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης για το νομό Άρτας, και η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης. Προτάθηκε το Επιμελητήριο Άρτας μαζί με τις επιχειρήσεις – μέλη του να συμμετάσχουν στην κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για τηναγροτική μας παραγωγή- μεταποίηση μαζί με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να υπάρξει σωστός αγροτικός σχεδιασμός, παροχή ενημέρωσης και βοήθεια στους παραγώγους.
Για το σκοπό αυτό θα διεκδικήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, που να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, στη σωστή προβολή των τοπικών προϊόντων και τη διεύρυνση των αγορών στόχων, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Κλείνοντας, ο κ. Γκολομάζος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους ζήτησε να παρεμβαίνουν δυναμικά και να παροτρύνουν τα μέλη της Διοίκησης να διεκδικούν λύσεις για θέματα που τους απασχολούν, να προτείνουν δράσεις και συμμετοχές σε συγκεκριμένες εκθέσεις, που θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν σε θέματα προβολής & προώθησης των προϊόντων τους, ώστε να έχει τη δυνατότητα το Επιμελητήριο να τις εντάξει στον προγραμματισμό δράσεών του.