Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
jounker F1340374269

«Σύγκλιση σε βασικά μέτωπα» των διαπραγματεύσεων

Για σύγκλιση σε βασικά μέτωπα των διαπραγματεύσεων κάνουν λόγο πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, σημεία σύγκλισης αποτυπώνονται στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στις αλλαγές στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις παρότι, ακόμη, σε αρκετά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αναμένονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στις συζητήσεις με τον γερμανικό όμιλο Fraport που έχει πλειοψηφήσει στον διαγωνισμό, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις προς το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ για τη συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ θα αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 51% του Οργανισμού, έναντι του 67% που προβλέπονταν αρχικά.

Στο ασφαλιστικό, η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη, για τη σημασία εκσυγχρονισμού του, προκειμένου «να είναι δίκαιο, φορολογικώς βιώσιμο και αποτελεσματικό για την προστασία των ηλικιωμένων από τη φτώχεια» αποτυπώνει σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών.

Θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά θεωρείται, εξάλλου, το σημείο της κοινής δήλωσης που αναφέρεται σε συμφωνία των δύο πλευρών για τον «ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και πληροί τα υψηλότερα ευρωπαικά πρότυπα».

Συγκλίσεις παρατηρούνται και στο μέτωπο της φορολογίας. Παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για σενάρια ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο πλευρών. Ένα από τα σενάρια προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 16% (με ταυτόχρονη κατάργηση του 23% και 13%) υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% φάρμακα, βιβλία κ.ά..

amna.gr

Previous ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή ωφελούμενων επιχειρήσεων για την υποστήριξη σε θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας