Ελάχιστο τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στη Βουλή σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος.
Σύμφωνα με την τροπολογία το τίμημα «δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερόμενων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα».
Παράγοντες της αγοράς και στελέχη της ΔΕΗ με τα οποία επικοινωνήσαμε σημειώνουν ότι με βάση εκτιμήσεις της ίδιας της επιχείρησης η λογιστική αξία της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή των 2.768 MW της ΔΕΗ που θα μεταβιβαστούν και αφορούν σε 11 μονάδες, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου, σε πέντε λιγνιτωρυχεία και μία άδεια για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, ανέρχεται σε 1,6- 1,7 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα συνεχιστούν πολιτικές όπως το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
Μάλιστα, ο ίδιος κατέθεσε μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο, με τις οποίες διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι που θα «περάσουν» στον ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται οι μονάδες, ενώ για τους πελάτες που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», ορίζεται ότι θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, δηλαδή θα είναι μικροί και μεγάλοι πελάτες, με καλό και κακό ιστορικό πληρωμών.
Αναλυτικά, οι διατάξεις που κατατέθηκαν, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.
– Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.
– Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.
– Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
– Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.
Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε, νωρίτερα, ότι το τελικό κείμενο για τη «μικρή ΔΕΗ» θα προκύψει μέσα από τον διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση την οποία θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ, δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι:
– Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
– Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.
– Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.
– Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.
– Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».
– Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.
– Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
– Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».
– Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική μεταρρυθμιστική πρόκληση. Αν καταφέρουμε την εμπειρία που αποκτήθηκε σε άλλες χώρες, να τη μεταφέρουμε με σύνεση και διάλογο, είμαι βέβαιος ότι θα αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός με φθηνότερη ενέργεια και παράλληλα θα δώσουμε τα εχέγγυα στη ΔΕΗ να αναπτύξει επενδυτικές δράσεις και στις γειτονικές χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας το έχουν εφαρμόσει ήδη τα 19.
«Με το μοντέλο που ακολουθούμε για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως βέβαιο ότι και ο δανεισμός και η πιστοληπτική δυνατότητα της ΔΕΗ θα βελτιωθούν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «το σύνολο των εσόδων από την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια και παράλληλα θα της δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και προς τα Βαλκάνια».
Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία θα είναι πάνω από τη λογιστική αξία της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ