Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα και αδήλωτα εισοδήματα

Ποσοστά από 10% έως 20% του ετησίου εισοδήματος τους θα πρέπει πλέον να καλύπτουν με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να παραμείνουν δικαιούχοι των εκπτώσεων φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η υποχρέωσή τους αυτή ισχύει από την 1η-1-2017.

Η σημαντική αυτή αλλαγή προβλέπεται με τις διατάξεις για τα κίνητρα χρήσης πλαστικού χρήματος και άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής που περιελήφθησαν σε ένα νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσαν την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς υπήρξε συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ν/σ για εισοδήματα έως  10.000 ευρώ το ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 10%, για ποσά εισοδήματος έως 30.000 ευρώ το ποσοστό ορίζεται στο 15% και για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, πρέπει να καλύπτεται κατά 20% με δαπάνες από πλαστικό χρήμα.

Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το ποσοστό που αναλογεί στο εισόδημα, θα επιβάλλεται φόρος 22% στη διαφορά.

Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται διαδικασία οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, σύμφωνα με την οποία φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση μπορούν μέχρι 31-5-2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και λοιπών φόρων στις οποίες μπορούν να συμπεριλάβουν μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν προσαυξημένους με πρόσθετους ή πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής και τόκους αλλά με απαλλαγή από τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα οποία ανέρχονται σε ποσοστά 25% έως και 100% επί των διαφορών φόρου καθώς και με απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Για δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31-3-2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κύριου φόρου, ενώ για δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10%. Σε κάθε περίπτωση ο πρόσθετος φόρος προσαυξάνεται κατά 5% έως και 25% εάν η κανονική προθεσμία υποβολής της δήλωση έληξε σε έτη πριν το 2010. 

Ακόμη με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, που κανονικά παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

naftemporiki.gr

Previous ΔΕΗ: Έως 31/12 η ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας