Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Στάση πληρωμών από εμπόρους και βιοτέχνες

Σε στάση πληρωμών έναντι των εφοριών, των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των εργαζομένων τους οδηγούνται όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απειλώντας με “κραχ” τα κρατικά έσοδα.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της εξαμηνιαίας έρευνας που διενήργησε η εταιρία Marc A.E. για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, και παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιώργο Καββαθά.

Τα ευρήματά της προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς όχι μόνο αυξάνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα αργοσβήνει κάθε ελπίδα για επενδύσεις από τον πάλαι ποτέ ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Τα “λουκέτα” και η ανεργία συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό: Το δεύτερο εξάμηνο του έτους εκτιμάται ό,τι θα κλείσουν 40.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χαθούν 85.000 με 90.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Από αυτές οι μισές, 45.000, είναι θέσεις μισθωτής εργασίας. Το πρώτο εξάμηνο του έτους χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Η τραγική πτώση των πωλήσεων και η τεράστια απουσία ρευστότητας, έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις στο να καθυστερούν τις πληρωμές των απασχολούμενών τους. Στις 110.000 έχουν υπολογιστεί εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναφέρουν αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) οφείλει εισφορές το 43,2% των ερωτηθέντων, ενώ στο ΙΚΑ οφείλει το 22,6% (έναντι 17,3% τον Ιανουάριο, αύξηση 30% σε ένα εξάμηνο).

Το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το επόμενο εξάμηνο. Η πρόσφατη ρύθμιση που νομοθετήθηκε δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα, καθώς μόνο το 20-25% των οφειλετών προσβλέπει στη χρησιμοποίηση της.

Μία στις 3 επιχειρήσεις αναφέρει ότι καθυστερεί να πληρώσει τις οφειλές σε ΔΕΚΟ.

Οι ρυθμίσεις που έκαναν οι επιχειρήσεις στην ιδιωτική σφαίρα της οικονομίας φαίνεται να έχουν αποδώσει καλύτερα, καθώς μειώθηκαν οι επιχειρήσεις που οφείλουν σε δάνεια, ενοίκια και προμηθευτές (31,3%, 28,0% και 27,8% αντίστοιχα).

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με τις οφειλές (περίπου 30%) αναφέρεται σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ. Ακολουθεί η εφορία με αύξηση 10%. Αυτό δείχνει ότι η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων, η οποία δε θεραπεύεται με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2013.

Οι μικρομεσαίοι, όμως εργοδότες, προχώρησαν και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Έτσι, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,5%) προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους. Το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο του 2013 ήταν 47,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 49,3% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, έναντι 43,6% τον Ιανουάριο του 2013.

Συνολικά δύο στις τρεις επιχειρήσεις που απασχολούν αμειβόμενο προσωπικό προχώρησε σε έμμεση (μείωση ωρών ή ημερών εργασίας) ή σε άμεση μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων (65,7% έναντι 50% τον Ιανουάριο του 2013). Το 36,2 % των επιχειρήσεων θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι στο επόμενο εξάμηνο θα μειώσει ώρες εργασίας ή/ και αποδοχές υπαλλήλων.

Η κατάσταση στην οικονομία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους μικρομεσαίους. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο της έρευνας που δείχνει πως το 40,5% εκτιμά ό,τι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2020, ενώ πάνω από το 15% θεωρεί ό,τι δεν θα έλθει ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, το 76,5% των εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων πιστεύει ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις το 5,3% αναγνωρίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Άλλωστε, μόνο το 10% των επιχειρήσεων βλέπει άμεσα σημάδια ανάκαμψης για την οικονομία (μέσα στο 2014). Πάνω από το 50% των ερωτώμενων τοποθετεί την επανεκκίνηση της ανάκαμψης τουλάχιστον από το 2018 και μετά.

Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο βαίνουν αυξανόμενα αρνητικές. Είναι πρώτη φορά που σημειώνεται επιδείνωση σε όλους τους δείκτες προβλέψεων μετά από διαδοχικές μειώσεις της καταγραφόμενης απαισιοδοξίας. Ουσιαστικά, οι αρνητικές προσδοκίες που εμφανίζονται ενισχυμένες στην έρευνα σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων για ανάπτυξη και την απώλεια κάθε ελπίδας Το 68,1% αναμένει επιδείνωση της κατάστασης της επιχείρησης έναντι 62,9% το προηγούμενο εξάμηνο. Ο βαθμός απαισιοδοξίας είναι μεγαλύτερος στις πιο μικρές επιχειρήσεις του δείγματος.


ΦΠΑ

Στο κενό, όμως, πέφτει και η προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Κοντεύει ένας μήνας μετά την εφαρμογή του μέτρου και ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης και καφέ που προμηθεύτηκαν το σχετικό σήμα για μετακύλιση της διαφοράς του ΦΠΑ στις τιμές παραμένει ίδιος.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς από τις 70.000 επιχειρήσεις του κλάδου περίπου 15.000 έχουν πάρει το ειδικό σήμα. Ο αριθμός αυτός δεν έχει αυξηθεί σε σχέση με τις πρώτες μέρες της συμφωνίας που είχε κάνει ο κλάδος της εστίασης με την κυβέρνηση.

Πάντως, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι και στη Γαλλία όταν έγινε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το 30% των επιχειρήσεων έριξε τις τιμές και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σημείωσε ακόμη ότι από το μέτρο δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για να πείσει, υποστήριξε, πως αν υποτεθεί ό,τι ο τζίρος στον κλάδο είναι 6,5 δισ. ευρώ με ΦΠΑ 23% τα έσοδα είναι 1,4 δισ. ευρώ. Με το φόρο στο 13% τα έσοδα είναι 650 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει να διπλασιαστεί ο τζίρος για να πει κανείς ότι επιτυγχάνεται ο στόχος των εσόδων, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί. Όπως επίσης δεν είναι λογικό να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει και μαύρη οικονομία στον κλάδο όσο και ο νόμιμος κύκλος εργασιών, δηλαδή ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είχαν προχωρήσει στο προηγούμενο χρονικό διάστημα της αύξησης στο 23% του ΦΠΑ στην εστίαση σε μειώσεις τιμών, απορροφώντας την άνοδο του φόρου. Διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτή η επιβίωση των επιχειρήσεων της εστίασης. Συνεπώς τώρα τα περιθώρια είναι περιορισμένα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ισχυρίστηκε ότι τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία κινητικότητα στις επιχειρήσεις που ζητούν το σχετικό σήμα. Θεωρεί, ότι έχει βάσει αυτή η εξέλιξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια και μεσούσης της θερινής και τουριστικής περιόδου ήταν δύσκολο για τους επιχειρηματίες να προμηθευτούν το σήμα.

ΠΗΓΗ:http:www.imerisia.gr

Previous Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας