Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα χρέους, μετά την αιφνίδια πενταμερή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ, τη Δευτέρα το βράδυ, στην καγκελαρία στο Βερολίνο.
Στη συνάντηση συζητήθηκε προσχέδιο – συμφωνία, το οποίο είχε επεξεργαστεί η Κομισιόν και κόμισε στη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ, και με το οποίο επιχειρείται επί της ουσίας να «γεφυρωθούν» οι διαφορές κυρίως με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Κομισιόν έδειξε να τηρεί μια συμβιβαστική στάση, ενώ εμφανίστηκε κατά της πρότασης να δοθεί κάποιας μορφής τελεσιγράφου στην Αθήνα. Μάλιστα, η πρόταση θα είναι ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να υπάρξει μια “γρήγορη αντίδραση”.
Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ωστόσο συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπαρξει άμεσα συμφωνία.
“Όλες οι πλευρές θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία”, σημείωναν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.
Επί της ουσίας οι εξελίξεις βρίσκονται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρισκόταν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους στενούς συνεργάτες του και τα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η πλευρά των δανειστών δεν επιδιώκει το κείμενο να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε πολύ την αποδοχή του από την Αθήνα. Αυτό ήταν που απέτρεψε και την οποιαδήποτε δήλωση από την πενταμερή, πλην της αυτονόητης υπενθύμισης ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχριτη Δευτέρα το βράδυ τηρείτο σιγή ιχθύος. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το iskra.gr της Αριστερής Πλατφόρμας και του Π. Λαφαζάνη, όπου σε πρωτοσέλιδο άρθρο γινόταν λόγος για «τελεσίγραφο των θεσμών», ενώ καλείτο η κυβέρνηση να το απορρίψει.
Πηγή: naftemporiki.gr