Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

SocGen: Μη ρεαλιστικά τα σενάρια για επιστροφή στις αγορές πριν από το 2016

Κρίσιμο για την Ελλάδα θεωρεί η Societe Generale το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου, μετά τις γερμανικές εκλογές, όπου και θα υπάρξουν τα πρώτα δείγματα του σχεδίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με νέα έκθεσή της, με τίτλο "Global Economic Outlook – Looking under the hood of recovery", η Societe Generale θεωρεί ότι η λύση της απομείωσης του ελληνικού χρέους φαίνεται απίθανη.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας στη Γερμανία, ενώ την ίδια ώρα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ, για το οποίο πρέπει να υπάρξει λύση πριν από την πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο δείγμα της λύσης που θα ακολουθηθεί στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, αλλά σε αυτό της 14ης Οκτωβρίου, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Το ερώτημα είναι αν πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα η αναγκαία ελάφρυνση, ώστε να περιοριστεί το φορτίο του χρέους, το οποίο φτάνει πλέον στο 180% του ΑΕΠ. Κατά πάσα πιθανότητα, κάποια ανακούφιση θα έρθει μόνο στο περιθώριο, με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και ενδεχομένως κάποιας πρόσθετης υποστήριξης από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές το 2016. Αυτό το σενάριο είναι σαφώς μη ρεαλιστικό. Την χρονιά εκείνη, η τρόικα αναμένει το ελληνικό δημόσιο χρέος να υποχωρήσει σε μόλις κάτω από το 160% του ΑΕΠ. Όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Societe Generale, το ελληνικό χρέος το 2016 θα είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ.

Πηγη:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Previous ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο οκτάμηνο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας