Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

ΣΕΒΕ: Τέσσερις πυλώνες για δυναμική αύξηση των εξαγωγών

Τέσσερις είναι οι πυλώνες για να επανέλθουν οι ελληνικές εξαγωγές σε ανοδική δυναμική τροχιά ανάπτυξης, τονίζει σε ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή την πτώση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας αγαθών, με ρυθμό 4,6%, το α’ εξάμηνο του 2014.

Πρώτος πυλώνας -τονίζει  στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ- είναι η διεύρυνση της υφιστάμενης εξαγωγικής βάσης επιχειρήσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων. Δεύτερος πυλώνας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων προϊόντων και τρίτος η παραγωγή και εξαγωγή νέων προϊόντων, με έμφαση στα αγαθά για τα οποία υπάρχει διεθνώς αυξημένη ζήτηση. Τέταρτος πυλώνας είναι η διατήρηση παραδοσιακών αγορών αλλά και στόχευση σε εναλλακτικές ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές, με διασφάλιση προγραμμάτων προώθησης–προβολής, αλλά και προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών προϊόντων σε αυτές, με εντατικοποίηση των αναγκαίων ενεργειών σε κοινοτικό και διμερές επίπεδο.

Οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που περιλαμβάνει ο ΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή του– κατέγραψαν, το α’ εξάμηνο του 2014, πτώση κατά 4,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η πτώση των εξαγωγών “περιορίστηκε” στο 4%. Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,2% κατέγραψαν οι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε 10,6 δισ. ευρώ (αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,6%).

Η πτώση των εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα προήλθε κυρίως από τον κλάδο των πετρελαιοειδών (-7%) και των βιομηχανικών ειδών (-2,8%), ενώ σταθερότητα κατέγραψαν οι εξαγωγές τροφίμων.

Previous ΤτΕ: Εγκρίθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας