Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Σε 61,611 εκ. ευρώ το κόστος των ζημιών- μέχρι τώρα- από πλημμύρες- κατολισθήσεις στις Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου

Στο ποσό των 61.611.200 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της περιόδου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2015.

Ο σχετικός φάκελος με πλήρη τεκμηρίωση έχει αποσταλεί από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την επισήμανση ότι η αποτίμηση όμως είναι συνεχής και βαρύνουσα, αφού υπάρχουν ζημιές και καταστροφές που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απόρροια των ίδιων φαινόμενων. Ταυτόχρονα από την Περιφέρεια επαναλαμβάνεται το αίτημα για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ως πλημμυροπαθών ή κατολισθαινουσών (κατά περίπτωση) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων.

Κατά Περιφερειακή Ενότητα ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης επιμερίζεται ως εξής:

Π.Ε. Άρτας: 22.645.000, Π.Ε. Θεσπρωτίας 7.165.000, Π.Ε. Ιωαννίνων 21.470.000, Π.Ε. Πρέβεζας 10.331.200.

 Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και η αποκατάσταση των ζημιών συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες (για τα επιμέρους προβλήματα στις Π.Ε.), οι επικεφαλής- εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου-Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ι. Λώλος, οι Δήμαρχοι Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Π. Μίγδος, Ζηρού κ. Ν. Καλαντζής και εκπρόσωποι των πληγέντων από τις πλημμύρες κατοίκων του Ανθότοπου Π.Ε. Άρτας και Περάματος Π.Ε. Ιωαννίνων.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας εργάστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευχαριστώντας παράλληλα για τη συνεργασία που υπήρχε μέχρι και σήμερα τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή τους. «Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, γιατί ξέρουμε πως λειτουργεί διαχρονικά το κεντρικό κράτος και να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις ενέργειες που γίνονται», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκτός των άλλων και η κατά τρεις μήνες παράταση της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα ο Περιφερειάρχης, τόνισε και τα εξής:

Για τα Φράγματα του Πουρναρίου I και ΙΙ, είπε, ότι δικαιώθηκε η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μη πώλησή τους, «γιατί από τότε που κατασκευάστηκαν, δεν έγιναν ούτε αντιπλημμυρικά έργα, ούτε διευθέτηση του Αράχθου, ούτε αρδευτικά έργα». «Πρέπει- συνέχισε– να υπάρξει άμεση απαίτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για οριοθέτηση του Αράχθου και για καθαρισμό του, αλλά και αλλαγή του αντιπλημμυρικού σχεδίου».

Καθαρισμοί- πρόσθεσε σε άλλο σημείο – πρέπει να γίνουν σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των Υδάτων έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επεσήμανε επίσης, ότι οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καθαρίσουν τις τάφρους. «Τι να κάνουν οι ΤΟΕΒ; Αν δεν βάζαμε εμείς λεφτά, δεν θα είχαν ούτε να ποτίσουν. Μετά τα προβλήματα του 2010 δόθηκε εντολή να καθαριστούν παντού οι τάφροι. Και αυτό ήταν ωφέλιμο», συμπλήρωσε.

Για τη λίμνη Παμβώτιδα: Ο Περιφερειάρχης, με αφορμή, τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και σε περιοχές της Θεσπρωτίας, τόνισε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για το ανώτατο όριο που πρέπει να έχει η λίμνη Παμβώτιδα, ώστε να μη “πνίγονται” το Πέραμα, το Νησί και η περιοχή Βρυσέλλας.

Για το γεφύρι της Πλάκας

Εκτενή αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο όπως τόνισε ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και μετά από προγραμματική σύμβαση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (πρώην Κρατική Περιφέρεια), εκπονήθηκε μελέτη από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. “Αυτή – είπε– είχε δυο φάσεις. Η πρώτη γίνεται το 2008. Η δεύτερη φάση περιλάμβανε στερεώσεις με πασσάλους των δύο βάθρων, όπως είχε γίνει και στο γεφύρι της Άρτας. Μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2014 υπάρχουν έγγραφα με το Υπουργείο και αλληλογραφία με το Σύλλογο Αράχθου, καθώς υπήρχε διαφωνία ότι θα χαλάσει η μορφή του γεφυριού με την τοποθέτηση πασσάλων”.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επίσκεψη του κλιμακίου του Ε.Μ.Π., είπε ότι από αυτή επιβεβαιώθηκε η ανάγκη που υπήρχε για πασσάλωση των βάθρων, αλλά και του επιβαρυντικού ρόλου που έπαιξε στην πτώση της γέφυρας παρακείμενος πλάτανος που είχε συντελέσει στην περαιτέρω διάβρωση του βάθρου.

“Εμείς- συνέχισε– όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό δυναμικό για αναστηλώσεις μνημείων. Ειπώθηκε ότι κάνουμε μόνο εκκλησίες και μοναστήρια. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Αλλά κάνουμε και γέφυρες.

Βάλαμε το λιθαράκι για τη γέφυρα της Πλάκας και παραδώσαμε όλη τη μελέτη στο Ε.Μ.Π.. Αποκαταστήσαμε επίσης τις (τοξοτές)γέφυρες Παπαστάθη, Καλουτά, Βρυσοχωρίου. Πάντα με τη συνεπίβλεψη από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων”.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί να κινηθούν συντονισμένα για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για καθαρισμούς και έργα προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα.

Previous Άμεση ανάγκη για αίμα και αιμοπετάλια
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας