Eντός του 2017 θα ανακοινωθεί η δημόσια πολιτική για την κυκλική οικονομία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, προανήγγειλε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην Ημερίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με θέμα το «Εθνικό Μητρώο Παραγωγών, ο ρόλος και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων».
Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί κυβερνητική επιλογή και προτεραιότητα και η εισαγωγή, παρακολούθηση και εφαρμογή των στόχων της κυκλικής οικονομίας εποπτεύονται από το ΥΠΕΝ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και μια σειρά από μελλοντικές θεσμικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διευκολύνουν την παραπάνω επιλογή, όπως και η ενεργοποίηση μέτρου προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ).
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, “κυκλική οικονομία σημαίνει για παράδειγμα τα απόβλητα των εκσκαφών και των κατεδαφίσεων να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως αδρανή υλικά στα δημόσια έργα ή τις ασφαλτοστρώσεις, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται και επιβάλλει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όπως και η αξιοποίηση αποβλήτων τροφίμων για την παραγωγή λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών”.
Με αφορμή τον νόμο για την ανακύκλωση που ψηφίστηκε, εχθές, με ευρεία πλειοψηφία, στη Βουλή, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ενσωματώνει μεταξύ άλλων και την υποχρέωση του ΕΟΑΝ να διαθέτει αξιόπιστες βάσεις δεδομένων σχετικά με την ποσότητα και τη σύσταση των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ θα υποβάλλει ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων του και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ελέγχεται διακομματικά. “Εφόσον όλοι στοχεύουμε από κοινού στην ανακύκλωση και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, κανείς δεν έχει κάτι να κρύψει και όλοι πρέπει να ελέγχονται και να προσπαθούν για το καλύτερο”, είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.
Επιπλέον, ο νέος νόμος ενσωματώνει κίνητρα και αντικίνητρα ως προς την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, σε επίπεδο Δήμων, ενώ σε επόμενο νομοσχέδιο και κατόπιν πρότασης της ΚΕΔΕ θα προβλέπεται η εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” και για τους δημότες. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε τα Συστήματα να διαθέτουν όλους τους διαθέσιμους πόρους στην ανακύκλωση.
“Οι πόροι της ανακύκλωσης είναι κοινωνικοί και ως τέτοιοι πρέπει να αποδίδονται στην ανακύκλωση και το περιβάλλον”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ, συνεπώς και η ίδια η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να συμβάλει στη διαφάνεια των Συστημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι στο προσεχές μέλλον θα εξεταστεί, με τα συναρμόδια Υπουργεία, η σύνδεση της περιβαλλοντικής ενημερότητας με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).