Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
frouta F1394752093

Ρωσία: Από τη Δύση εξαρτάται η άρση του εμπάργκο

Η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από το χρόνο που η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Ροσσελχοζναντζόρ) Σεργκέι Ντάνκβερτ ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία και άλλες χώρες επιθυμούν να αντικαταστήσουν όλη την γκάμα των ελληνικών προϊόντων που εισάγονται στη ρωσική αγορά.

OΣεργκέι Ντάνκβερτ συναντήθηκε την Τετάρτη έπειτα από ελληνικό αίτημα, με αντιπροσωπεία της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα αποτελούμενη από   τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στη Ρωσία Γεράσιμο Ντάβαρη και τον προϊστάμενο του γραφείου ΟΕΥ Ηλία Θανασά.

Στην ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας αναφέρεται:

«Η ελληνική πλευρά σημείωσε το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελλάδας και της Ροσσελχοζναντζόρ, το οποίο είναι αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας. Ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας έδωσε η επίσκεψη εργασίας του Σεργκέι Ντάνκβερτ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθησαν συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας σχετικά με την κατοχύρωση της ασφάλειας των ελληνικών τροφίμων, που εξάγονται στη ρωσική αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της Ρωσίας και της Τελωνειακής Ένωσης (σ.σ. με Λευκορωσία και Καζαχστάν), αυξήθηκε σημαντικά στη ρωσική αγορά. Υπήρχε ζήτηση από Ρώσους καταναλωτές τόσο για προϊόντα, που εξάγονταν παραδοσιακά, όπως φρούτα και λαχανικά, όσο και για γαλακτοκομικά και αλιευτικά προϊόντα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους εμπορικούς κωδικούς. Διετίθεντο ψάρια, βερίκοκα, ροδάκινα, τυριά, γιαούρτι. Περισσότερο του 90% της παραγωγής φράουλας, που καλλιεργείται στην Ελλάδα, προοριζόταν για τη ρωσική αγορά. Γι’ αυτό το λόγο η επιβολή απαντητικών μέτρων από την Ρωσία στις κυρώσεις των δυτικών χωρών έπληξε βαριά την οικονομία της χώρας και τα συμφέροντα των αγροτών, ενώ οι αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εξαιρετικά περιορισμένο χαρακτήρα.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ επεσήμανε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής, ειδικότερα, των γιαουρτιών, τα οποία απώθησαν στα ράφια των καταστημάτων της Μόσχας ακόμη και την παραγωγή δημοφιλών γαλλικών εταιρειών, ενώ υπήρχε ζήτηση και για ελληνικά ψάρια ιχθυοτροφείων. Αναφερόμενος στην αιτία της επιβολής των απαντητικών μέτρων, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ σημείωσε, ότι οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στόχευαν κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό διότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, επιθυμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη γκάμα των ελληνικών προϊόντων, που εισάγονταν στη ρωσική αγορά. Λόγω της πτώσης του επιπέδου των τιμών στην ΕΕ στο σύνολό της, που συνδέεται με την υπερπαραγωγή, η ρωσική αγορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα διατροφής. Για ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους στη ρωσική αγορά. Για παράδειγμα, η ‘Απω Ανατολή της Ρωσίας ήταν σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από την προμήθεια κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τώρα, που η Ροσσελχοζναντζόρ συνεργάζεται ενεργά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κίνας ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με χοιρινό κρέας από ορισμένες μεγάλες κινέζικες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, η επιστροφή αμερικανικών και καναδικών προμηθευτών είναι αδύνατη. Η Ινδία προτείνει προμήθεια βοείου κρέατος μεγάλης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει, ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για την επανέναρξη προμηθειών του από την Αυστραλία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ροσσελχοζναντζόρ προτίθεται να διατηρήσει σχέσεις εργασίας με τις υπηρεσίες ελέγχου και εποπτείας στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων οι παραδόσεις ελεγχόμενων προϊόντων να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία. Κατά την εκτίμησή του, η δυναμική των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μόνο μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής».

Πηγή: ΑΠΕ

Previous ALPHA BANK: Απειλή για την ανάπτυξη οι φόροι στα ακίνητα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας