Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

ΠΣΕ: Βαρύ το τίμημα των capital controls στην εξωστρέφεια της οικονομίας

Βαρύ τίμημα εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων πλήρωσαν το 2015 οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ). 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτουν για τους κλάδους των εξαγωγών προϊόντων (πλην πετρελαιοειδών), τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες, σε απόλυτους αριθμούς απώλειες της τάξης των 1,88 δισ. ευρώ για το 11μηνο του 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Οι απώλειες αυτές ανέρχονται στα 4,54 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και οι εξαγωγές καυσίμων, οι οποίες όμως πλήττονται και από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (-29,8% στις τιμές εξαγωγής του 2015, σε σχέση με αυτές του 2014).

Η επιβολή των capital controls ανέκοψε τη δυναμική που είχαν αποκτήσει οι περισσότεροι κλάδοι στο α’ εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα οι τελικές απώλειες να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, το ΠΣΕ εκτιμά ότι αντί απωλειών 1,88 δισ. ευρώ, η ελληνική οικονομία θα είχε αυξημένα έσοδα κατά 1,65 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν 1% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, συνεχίζει, οι φαινομενικές απώλειες από τον εκτροχιασμό των διαδικασιών στις συναλλαγές και τους ρυθμούς ανάκαμψης στην οικονομία εκτιμώνται ως και τα 3,5 δισ. ευρώ ή περισσότερες από 2 μονάδες του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr

Previous Μείωση τεκμηρίων στα «ρετιρέ» φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας