Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
products1 F 485181030

ΠΣΕ: Περιορίζονται οι πιέσεις στις εξαγωγές

Ενδείξεις σταθεροποίησης των ρυθμών υποχώρησης των εξαγωγών, αλλά και σημάδια ανάκαμψης σε μία σειρά από επιμέρους κλάδους προϊόντων, δείχνει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,3% και διαμορφώθηκε στα 2,25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, το θετικό στοιχείο έχει να κάνει με την αύξηση της τάξης του 1,5% στις εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, σε επίπεδο πενταμήνου, δηλαδή την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2014, καταγράφηκε σταθεροποίηση των ρυθμών υποχώρησης των εξαγωγών στα επίπεδα του 7,8%, στα 10,65 δισ. ευρώ από 11,55 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο πεντάμηνο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μικρότερη μείωση κατά 4,9%.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι εξακολουθεί να ενισχύεται σημαντικά το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. στις συνολικές εξαγωγές της χώρας, καθώς προς τους Ευρωπαίους εταίρους καταγράφονται σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά υποχώρησης έναντι των Τρίτων Χωρών. Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο του 2014, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 3,5%, έναντι μείωσης 11,5% προς τις Τρίτες Χώρες. Έτσι, στο διάστημα Ιανουάριος- Μάιος 2014 το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 47,8% (έναντι 52,2% των Τρίτων Χωρών), από το 45,6% της αντίστοιχης περιόδου του 2013 (οπότε και το ποσοστό των εξαγωγών που απορροφήθηκε από Τρίτες Χώρες είχε ανέλθει στο 54,4%).

Αν μάλιστα, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή από τις εξαγωγές, το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. ανέρχεται στο 65,6% από 64,9% του πενταμήνου του 2013. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις Τρίτες Χώρες διαμορφώνονται στο 34,4% (από 35,1%).

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τη μεγάλη βαρύτητα του κλάδου των πετρελαιοειδών στο σύνολο των εξαγωγών και τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες και αφετέρου την αυξανόμενη εκ νέου βαρύτητα των ευρωπαϊκών αγορών ως προς την απορρόφηση των ελληνικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες περαιτέρω διείσδυσης σε αγορές εκτός Ε.Ε., εξαιτίας και του σκληρού ευρώ.

Εισαγωγές πλοίων αξίας 1,1 δισ. ευρώ

Στο πεδίο των εισαγωγών, μετά τη νέα αύξηση κατά 2,8% τον περασμένο Μάιο, στο πεντάμηνο του έτους προκύπτει πλέον οριακή μείωση κατά 0,7%, στα 19,48 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εισαγωγών αποδίδεται κατά ένα σημαντικό μέρος στις εισαγωγές πλοίων, συνολικής αξίας 1,14 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, έναντι συνολικών εισαγωγών πλοίων ύψους 377 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2013.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές της χώρας, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, κατά την περίοδο Ιανουάριος- Μάιος 2014, αυξήθηκαν κατά 7,5% ή κατά 925,2 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο ισόποσο των εισαγωγών πλοίων.

Η σταθεροποίηση της υποχώρησης των εξαγωγών, σε συνδυασμό με την οριακή μείωση των συνολικών εισαγωγών, προκάλεσαν νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, στα 8,83 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 9,5%.

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Previous Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων προτείνουν ΣΕΒΕ-ΕΤΕ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας