Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
alexiadis tryfon F 1033875044

Πρόστιμα και κυρώσεις για 1 εκατ. ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις θα βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες ενός εκατομμυρίου ανασφάλιστων οχημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, όπως ορίζεται στην απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε -και είναι ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ- τις διατάξεις για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται εντός ολίγων ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και παράβολο των 250 ευρώ. Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία και εμπεριέχει τα στοιχεία για όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια.

Κάθε οδηγός που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το οκταήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες.

• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

• Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους φόρους.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την προστασία καταναλωτών και εργαζομένων σ’ αυτή. Όπως τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και απευθυνόμενος προς τις εταιρείες τους ζήτησε να αυξήσουν τον επενδυτικό τους ρόλο για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα έξι μέτρα αφορούν:

1. Τη δημιουργία θεσμού διαβούλευσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, υπουργείου και εργαζομένων.

2. Τη σύσταση ασφαλιστικών δικαστηρίων για την ταχεία επίλυση ασφαλιστικών διαφορών μεταξύ ασφαλισμένων και εταιρειών αλλά και εταιρειών μεταξύ τους.

3. Τη σύσταση σώματος ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων για την αξιολόγηση ζημιών.

4. Τη δημιουργία εθνικών πολιτικών που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση και των διεθνών προβλημάτων.

5. Πρότεινε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

6. Εξασφάλιση πλήρως των εργαζομένων σε περιπτώσεις ανάκλησης αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για έγκαιρη εποπτεία προάσπισης των υγειών εταιρειών.

Παράβολα 250 ευρώ
Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται εντός ολίγων ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και παράβολο των 250 ευρώ.

500 ευρώ
Κάθε οδηγός που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το οκταήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών.

imerisia.gr

Previous Στο τραπέζι πλέον και οι περικοπές κύριων συντάξεων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας