Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
forologiki dilosi eforia arxeio F11564

Πρόστιμα – φωτιά για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι που δεν…πρόλαβαν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Με εγκύκλιο της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου παρέχει διευκρινήσεις για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2014.

Πλέον εκπρόθεσμες δηλώσεις θεωρούνται εκείνες που υποβάλλονται μετά τις 14 Ιουλίου και επιβάλλονται σε αυτές πρόσθετοι φόροι σε όσες δηλώσεις είναι χρεωστικές και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής για δηλώσεις μηδενικές ή πιστωτικές (επιστροφή φόρου).

Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά την 14/7/2014, θα επιβληθεί:

1. Πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014

2. Για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/97, με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε μία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.2238/1994 «[…] Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικό εισόδημα […]». Συνεπώς, τα ποσά των αποδείξεων που έχουν αναγραφεί στον κωδ. αριθμό 049 του εντύπου Ε1, δεν γίνονται δεκτά κατά την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες μελετά να δώσει παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014, η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Υπενθυμίζεται οτι η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά στην διαδικασία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

• Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.
• ‘Ένας στους πέντε φορολογούμενους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.
• Έξι στους δέκα φορολογούμενους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.

Previous Τελικό Σχέδιο για κόκκινα δάνεια: Πότε θα γίνεται κούρεμα, πότε μείωση επιτοκίων, πότε κατάσχεση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας