Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
enfia F 389937326

Προς έκπτωση 20% -30% του ΕΝΦΙΑ -και υπό προϋποθέσεις- για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απόφαση για έκπτωση στο φόρο ακινήτων και για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδούμενα ακίνητα, φαίνεται να έλαβε η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά χιλιάδων ιδιοκτητών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» και αυτή η ρύθμιση και θα κατατεθεί την Παρασκευή, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έξω από το Μαξίμου. Οπως όλα δείχνουν η κοστολόγηση του ευνοϊκού αυτού μέτρου δεν ήταν τόσο «βαριά» για τον προϋπολογισμό και δόθηκε το πράσινο φως από το οικονομικό επιτελείο.

Μένει να διευκρινιστεί πόση θα είναι η έκπτωση του φόρου κι αν θα αφορά όλα τα ξενοίκιαστα και χωρίς ρεύμα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μια μείωση κάτω από 30% και πιθανότατα γύρω στο 20%. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να υπάρξει δημοσιονομικό κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ και αναζητούν εναλλακτικά σενάρια για να γίνει η έκπτωση αλλά με σειρά από προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έγινε μια κοστολόγηση της έκπτωσης κατά 25%-30% για όλα τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και ο «λογαριασμός» ξεπερνούσε τα 100 εκατ., γεγονός που κρίθηκε απαγορευτικό.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν κριτήρια για να έχουν την έκπτωση οι ιδιοκτήτες, όπως π.χ. από πότε το ακίνητο είναι ξενοίκιαστο. Ή ακόμη και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να πληρώσουν μικρότερο φόρο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα δεν έχουν έσοδα από τα ακίνητα που διαθέτουν.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή μια νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα «σβήνονται» τα λάθη και οι αδικίες που εντοπίστηκαν στα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων αλλά και οι υπέρογκοι φόροι που επιβλήθηκαν σε περίπου 600.000 φορολογουμένους που κατέχουν οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Με τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση αναμένεται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ουσιαστικά, τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των 150 τ.μ. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιούχων ο υπολογισμός των απαλλαγών θα γίνεται αυτόματα από το σύστημά του χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε όσες περιπτώσεις υπέρογκων χρεώσεων οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση του Ε9 να καταστεί δυνατό να διορθωθούν.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Previous Σύσταση επιτροπής για την καταγραφή των κλειστών επαγγελμάτων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας