Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής θα επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τα ισοδύναμα μέτρα που απαιτούνται για να εφαρμοστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις της όσον αφορά στην αύξηση του αφορολογήτου, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οπως έγραψε και το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών θα στρέψει τα πυρά του σε όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και σε αυτούς που δεν θα δηλώσουν την πραγματική περιουσία τους. Οσοι δεν το πράξουν κινδυνεύουν να τη χάσουν καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να κατάσχει την αδήλωτη περιουσία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ότι «ο πραγματικά μεγάλος αγώνας μας, η πραγματικά αδυσώπητη μάχη που αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος, είναι η μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια στο σύστημα της διαπλοκής. Αλλά και ενάντια στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κινητοποιεί άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών: η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λίχτενστάιν.
Επίσης, συστήνεται Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
Επιπλέον υιοθετούνται οι πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
Όσον αφορά στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων ο Πρωθυπουργούς εξήγγειλε ότι καθιερώνεται ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και προχωράει η καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, μέσω του περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για την φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται οι εκατό δόσεις για την διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλομένων, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες, ενώ άμεσα καταργείται η ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές. Ουσιαστικά καταργείται η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη να εξειδικεύσει όλα τα φορολογικά μέτρα. Επίσης, θα ξεκαθαρίσει τι θα δηλωθεί στο περιουσιολόγιο και το βασικότερο τι από αυτά θα φορολογηθεί.
Οι πληροφορίες του Βήματος είναι ότι φόρος θα μπει μόνο στην ακίνητη περιουσία και όχι σε άλλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις κτλ.). Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν με ακρίβεια ευρώ στη δήλωση του περιουσολογίου.