Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
ananeosimes piges energeias F 1792021329

«Πράσινο» από Κομισιόν στο ελληνικό καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ

Σύμφωνο με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο ελληνικό καθεστώς στήριξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για τη συμπαραγωγή (cogeneration) υψηλής απόδοσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τις εκπομπές CO2, βάσει των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ε.Ε., χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό καθεστώς προωθεί την ενσωμάτωση αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν του 2014, για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι πιθανό να αυξήσει το ποσοστό πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει τη ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που οφείλονται στην κρατική στήριξη. Το καθεστώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο της να παράγει, έως το 2020, το 18 % της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το καθεστώς περιλαμβάνει κρατική στήριξη είτε μέσω τιμολογίου τροφοδότησης είτε μέσω προσαύξησης επί της τιμής, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Η στήριξη με τιμολόγιο τροφοδότησης θα περιορίζεται σε μικρές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι εγκαταστάσεις με δυναμικότητα άνω των 500 κιλοβάτ (KW) θα λαμβάνουν προσαύξηση επιπλέον της αγοραίας τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, για περίοδο 20 έως 25 ετών.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, «η Ελλάδα απέδειξε ότι η ενίσχυση είναι περιορισμένη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές» γεγονός που «θα ελαχιστοποιήσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκαλεί η κρατική χρηματοδότηση».

Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίνεται η ενίσχυση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (άνω των 1.000 KW) για το έτος 2016. Σύμφωνα με τις οδηγίες, από την 1η Ιανουαρίου 2017, η ενίσχυση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πρέπει να χορηγείται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ενέργεια παράγεται με το ελάχιστο κόστος για τους φορολογούμενους. Η Ελλάδα θα διοργανώσει πιλοτική πρόσκληση υποβολής προσφορών για την φωτοβολταϊκή ενέργεια και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τη χορήγηση ενισχύσεων σε όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις από το 2017.

Το ελληνικό καθεστώς θα χρηματοδοτείται μέσω της εισφοράς στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την αποφυγή οιασδήποτε διάκρισης εις βάρος των αλλοδαπών παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απορρέουσας από τον μηχανισμό χρηματοδότησης, από το 2017 η Ελλάδα θα ανοίξει εν μέρει το καθεστώς στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αλλοδαπούς παραγωγούς.

naftemporiki.gr

Previous Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών – Ενημέρωση επιχειρήσεων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας