Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Πιστοποίηση καταγωγής ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νοτίου Κορέας

Από 1ης Ιουλίου 2011, που ισχύει η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Κορέα, τα ελληνικά προϊόντα για να τύχουν των προβλεπόμενων από αυτή απαλλαγών ή μειώσεων δασμών, πρέπει να συνοδεύονται από «δήλωση καταγωγής» (origindeclaration), την οποία εκδίδουν οι ίδιοι οι εξαγωγείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνετια επίσης:

“Όμως, για να μπορούν να το κάνουν αυτό, πρέπει να λάβουν άδεια «εγκεκριμένου εξαγωγέα» (approvedexporter) από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές. Στη συνέχεια, μπορούν να εκδίδουν από μόνοι τους «δηλώσεις καταγωγής», στις οποίες πρέπει να αναγράφουν απαραιτήτως τον αριθμό της άδειας αυτής. Για φορτία αξίας μικρότερης των 6000 ευρώ δεν απαιτείται άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα.

Τα πιστοποιητικά καταγωγής που εκδίδουν τα επιμελητήρια δεν ισχύουν.

Από την ημερομηνία που θα γίνει η εισαγωγή στη Νότια Κορέα, υπάρχει προθεσμία ενός έτους, εντός της οποίας μπορεί να υποβληθεί στις κορεατικές τελωνειακές αρχές η δήλωση καταγωγής. Αυτό σημαίνει ότι ο εξαγωγέας μπορεί να προχωρήσει στην εξαγωγή και να εκδώσει τη δήλωση καταγωγής εκ των υστέρων, όταν θα έχει αποκτήσει την άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο 11.1 της έκθεσή του Γραφείου ΟΕΥ Σεούλ για τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, η οποία έχει αναρτηθεί, μαζί με άλλη σχετική πληροφόρηση στη διαδικτυακή πύλη AGORA (www.agora.mfa.gr).

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ, Τηλ. +82-2-7548292, Fax+82-2-7548293, ecocomseoul@mfa.gr”.

Previous Κ. Μίχαλος: Τα Επιμελητήρια Ελλάδας Κύπρου και Τουρκίας στηρίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας