Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

“Περιπτώσεις εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο”

Αύξηση των περιστατικών εξαπάτησης  ελληνικών επιχειρήσεων  ή πολιτών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό, το αρμόδιο γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας ενημερώνει και συστήνει:
 
«α) Χρήση πλαστών στοιχείων
 
Σημαντικό ποσοστό των ανωτέρω περιπτώσεων αφορά την υποτιθέμενη πώληση προϊόντων, κυρίως αγροτικών μηχανημάτων ή επαγγελματικών αυτοκινήτων, από ιδιώτες που χρησιμοποιούν πλαστά στοιχεία εταιρειών με έδρα τη Βρετανία. Οι «πωλητές» έχουν ως στόχο κυρίως ιδιώτες και η επαφή με αυτούς γίνεται μέσω διαδικτύου, όπου αναρτούν τις σχετικές αγγελίες. Τα στοιχεία επικοινωνίας που εμφανίζουν μπορεί να ανήκουν σε άλλες εταιρείες από την αναφερόμενη ή ακόμη και σε εταιρείες που έχουν παύσει να λειτουργούν. Στις περιπτώσεις όπου η ανεύρεση του πωλητή ή του προϊόντος γίνεται από το διαδίκτυο, προ της αποστολής οποιουδήποτε χρηματικού ποσού είναι απολύτως αναγκαίος ο έλεγχος των στοιχείων της εταιρείας, είτε μέσω του Γραφείου μας είτε μέσω του  διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου του Ηνωμένου Βασιλείου http://www.companieshouse.gov.uk/.  Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι έλεγχος των ευρωπαϊκών εταιρειών μπορεί να πραγματοποιηθεί με καταχώρηση του ΑΦΜ της εταιρείας ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/.
 
β) Ψευδή/παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα
 
Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι αγορών μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ (όπως ASDA, TESCO και Sainsbury’s) και ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές καθώς οι μεγάλες αλυσίδες, κατά κανόνα,  δεν επικοινωνούν με υποψήφιο προμηθευτή κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Συνήθως, η αναζήτηση νέων προμηθευτών ή προϊόντων  γίνεται από εξουσιοδοτημένους προς τούτο αντιπροσώπους ή επί τη βάση προσφορών και παρουσιάσεων που έχουν αποστείλει στους αρμόδιους υπεύθυνους αγορών οι υποψήφιοι προμηθευτές. Επίσης, οι υπεύθυνοι αγορών δεν αποστέλλουν απευθείας τηλέφωνα επικοινωνίας, καθώς προτιμούν να επικοινωνούν με ηλεκτρονικά μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση καλόν είναι, της όποιας συμφωνίας, να προηγείται έλεγχος της αυθεντικότητας των στοιχείων του μηνύματος.
 
γ) Υποκλοπή ηλεκτρονικών διευθύνσεων και εκτροπή πληρωμών
 
Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί δύο, προς το παρόν, περιπτώσεις όπου ιδιώτες έχουν υποκλέψει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  προμηθευτών ελληνικών εταιρειών από το εξωτερικό (κυρίως από χώρες Ασίας) και έχουν εκτρέψει την πληρωμή προς δικούς τους λογαριασμούς. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ελληνικές επιχειρήσεις έλαβαν μήνυμα με τα στοιχεία του συνεργάτη τους με το οποίο τους υποδεικνύετο να αποστείλουν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο αντί για το συνήθη λογαριασμό που χρησιμοποιείτο στις μέχρι τότε συναλλαγές. Από τα στοιχεία που μας απεστάλησαν ήταν προφανές ότι είχαν υποκλαπεί τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσονταν μεταξύ των  συνεργαζόμενων εταιρειών, καθώς ο φερόμενος ως συνεργάτης διέθετε όλα τα στοιχεία της συναλλαγής. Στις περιπτώσεις αυτές, προ της εκτέλεσης οιασδήποτε μεταφοράς χρημάτων, καλόν είναι οι ελληνικές εταιρείες να έρχονται σε επαφή με τους συνεργάτες τους,  χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να διακριβώσουν την αυθεντικότητα των σχετικών μηνυμάτων.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση που κάποια εταιρεία ή ιδιώτης παραπλανηθεί από δράσεις ως οι αναφερόμενες ανωτέρω και αποστείλει χρήματα, εκτός της δικής μας ενημέρωσης, θα πρέπει να καταθέσει μήνυση στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές της έδρας ή του τόπου κατοικίας, ούτως ώστε,  μέσω αυτών, να ενημερωθούν οι αντίστοιχες βρετανικές. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, , θα ήταν σκόπιμο να ενημερώνεται, παράλληλα με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και  η ειδική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας για την ηλεκτρονική απάτη (Νational Fraud and Internet Crime Rreporting Centre, «Action Fraud Uk»,  http://www.actionfraud.police.uk), προκειμένου η υπόθεση να καταγραφεί για ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες από πλευράς των αστυνομικών αρχών.

Το Γραφείο μας παραμένει στη διάθεσή σας προκειμένου να συνδράμει στην διακρίβωση των στοιχείων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου και την κοινοποίηση περιπτώσεων εξαπάτησης στις αρμόδιες αρχές της χώρας».
  
Previous Σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα δεδομένων εισροών εκροών καυσίμων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας