Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

«Περιπτώσεις εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο»

Το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Επενδύσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, σε συνέχεια  του εγγράφου υπ’ αριθ. 2272/896/29.11.13 , το οποίο έχει αναρτηθεί παλιαιότερα στο portal του Επιμελητηρίου μας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μας με υπευθύνους του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών για Καταπολέμηση της Απάτης (National Intelligence Fraud Bureau – NIFB), της Αστυνομίας του City του Λονδίνου. Η υπηρεσία αυτή αποτελεί το κέντρο συγκέντρωσης, επεξεργασίας και κατά περίπτωση, προώθησης στα αρμόδια όργανα, των πληροφοριών και καταγγελιών για περιπτώσεις εξαπάτησης ή προσπάθειας εξαπάτησης εταιρειών, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο αριθμός καταγγελιών που λαμβάνει η NIFB,  από επιχειρήσεις για περιπτώσεις εξαπάτησης βαίνει συνεχώς αυξανόμενος (ήδη ανέρχεται σε 20.000) και οι καταγγελίες περιγράφουν μεθόδους που έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο σχετικό έγγραφό μας, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των επιχειρήσεων.

Ως σημαντικό στοιχείο προστασίας από τέτοιες απόπειρες θεωρείται ο προληπτικός έλεγχος των στοιχείων των φερόμενων ως υποψηφίων αγοραστών, ειδικότερα αν η παραγγελία αφορά μεγάλες ποσότητες. Αν αυτοί εμφανίζονται ως νομικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι αυτών, ο έλεγχος των στοιχείων της εταιρείας μπορεί να γίνει  είτε μέσω του Γραφείου μας είτε μέσω του  διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου του Ηνωμένου Βασιλείου http://www.companieshouse.gov.uk/.  Έλεγχος των ευρωπαϊκών εταιρειών μπορεί να πραγματοποιηθεί με καταχώρηση του ΑΦΜ της εταιρείας ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/. Σημειώνουμε ότι κανένας εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σουπερ μάρκετ δεν αποστέλλει αριθμό κινητού τηλεφώνου, και οι αριθμοί σταθερών τηλεφώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν από 01 (004410), εκτός Λονδίνου ή 02 (004420), περιοχή Λονδίνου.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος αγοραστής προσφέρεται να αποστείλει ή αποστέλλει οποιασδήποτε μορφής Τραπεζικά έγγραφα προερχόμενα από Τράπεζα (συνήθως αναγνωρισμένη), θα πρέπει να ζητείται από την Τράπεζα του προμηθευτή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία, μέσω απευθείας επικοινωνίας με τη βρετανική Τράπεζα, προ της αποστολής των εμπορευμάτων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δηλώνεται ότι έχει καταβληθεί προκαταβολή για την παραγγελία.

Σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση που κάποια ελληνική επιχείρηση βρεθεί ενώπιον εξαπάτησης ή προσπάθειας εξαπάτησης,  θα πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό  στο διαδικτυακό τόπο   http://www.actionfraud.police.uk  καταχωρώντας στο πεδίο « free text» τον κωδικό ΧΧΧEDXXX, προκειμένου η υπόθεση να καταγραφεί για ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες από πλευράς των αστυνομικών αρχών.

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Επενδύσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο,παραμένει στη διάθεσή σας προκειμένου να συνδράμει στην διακρίβωση των στοιχείων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου και την κοινοποίηση περιπτώσεων εξαπάτησης στις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Επίσης σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας www.agora.mfa/gb66.


 

 

Previous ΟΑΕΕ: Μόνο ηλεκτρονικά η έκδοση βεβαιώσεων καταβληθεισών εισφορών έτους 2013
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας