Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
akinita periousiologio F 1463578655

Περιουσιολόγιο: Θα δηλώνονται τα πάντα αλλιώς… θα κατάσχονται

«Δήλωση περιουσιακής κατάστασης» θα υποβάλουν από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι με πλήρη και αναλυτική καταγραφή των ακινήτων και κινητών αξιών (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις χαρτοφυλακίου κ.λπ.), ακόμα και των μετρητών που έχουν στο σπίτι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος το ηλεκτρονικό φακέλωμα από την εφορία του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ κάθε φορολογούμενου και ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος, με επιβολή κυρώσεων που φθάνουν μέχρι την πλήρη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε.

Παράλληλα, ένα από τα βασικά μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής είναι η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες με κίνητρο τη σύνδεση των καρτών με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου για τις αποδείξεις και τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ακόμη θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που συλλαμβάνονται. Τις παραπάνω ανατροπές, που συνδέονται με τους όρους του νέου μνημονίου, περιέγραψε ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης στην πρωινή εκπομπή του Mega. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το Περιουσιολόγιο θα είναι μια νέα αρχή της σχέσης της εφορίας με τους φορολογούμενους καθώς μετά την έναρξη λειτουργίας του οποιαδήποτε μεταβολή στην Περιουσία του φορολογούμενου θα πρέπει να δικαιολογείται από τις φορολογικές του δηλώσεις. Ειδικότερα, μέχρι τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητά τους και να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν έχει στο αρχείο της η εφορία, όπως μετρητά στο σπίτι, καταθέσεις και επενδύσεις καθώς και ακίνητα στο εξωτερικό. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο. Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες. «Δεν θα γίνουν υπερβολές με την υποχρεωτική δήλωση κοσμημάτων ή πινάκων ζωγραφικής», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αλλά διευκρίνισε ότι αν ένας φορολογούμενος έχει στο σπίτι του έναν πίνακα 800.000 ευρώ προφανώς και θα πρέπει να τον δηλώσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος, και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος. «Θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια, καθώς δεν μπορούμε να βάλουμε σε αυτή τη διαδικασία ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει, άρα ας βάλουμε ένα ηλικιακό όριο τα 75-80 χρόνια», είπε ο κ. Αλεξιάδης

Μαύρη λίστα
Σε «μαύρη λίστα» θα καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους και τους λογιστές τους που παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και οι οποίοι θα παίρνουν προτεραιότητα για πλήρη «ξεσκόνισμα» των συναλλαγών και των δηλώσεών τους. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα προπηλακισμού ελεγκτών από ελεγχόμενους, που τους τελευταίους μήνες έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η Κ. Σαββαΐδου έδωσε εντολή στους ελεγκτές να στέλνουν απευθείας τα στοιχεία όσων παρεμποδίζουν τον έλεγχο στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, ώστε να δημιουργηθεί βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούνται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις στις οποίες θα γίνει πλήρης έλεγχος. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ελεγκτές μπορούν μετά από αίτησή τους να ζητούν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάθεση υπηρεσιακών οχημάτων και την παρουσία αστυνομικών για τη διευκόλυνση των ελέγχων.

Δήλωση και πρόστιμα

  • Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.
  • Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.

Πιστωτικές κάρτες

  • Θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος, και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Τι θα περιλαμβάνει το «ηλεκτρονικό φακέλωμα»

  • Καταθέσεις στις τράπεζες και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο… στρώμα
  • Μετοχές, επενδύσεις χαρτοφυλακίου και αμοιβαία κεφάλαια
  • Ακίνητα, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό
  • Οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και στην πλήρη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου που δεν θα δηλωθεί

tovima.gr

Previous «Στο στόχαστρο» της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων όσοι παρεμποδίζουν των έλεγχο των εφοριακών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας