Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
Aleurocanthusspiniferus F950271646

ΠΕ Άρτας: Προσοχή στη μεταφορά φυτών από και προς Κέρκυρα. Εντοπίστηκε ο αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας σας ενημερώνει ότι νέος εντομολογικός εχθρός ο αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus βρέθηκε σε δείγμα φύλλων πορτοκαλιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να διαδοθεί ο εχθρός στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας παρακαλείστε να αποφεύγετε την μεταφορά φυτών εσπεριδοειδών ή καρπών εσπεριδοειδών από την Κέρκυρα, όπως επίσης και φυτών, κλάδων ή ανθέων καλλωπιστικών φυτών, δέντρων ή θάμνων από την Κέρκυρα σε περιοχές της Π.Ε. Άρτας.

Ο αλευρώδης έχει αναφερθεί να προσβάλει εσπεριδοειδή, αμπέλι, τριανταφυλλιές, ιβίσκο, πλουμάρια, αχλαδιές, μουσμουλιές, λωτούς, καλλωπιστικά δέντρα και θάμνους όπως η ιτιά και το σάπιο, τροπικά δέντρα όπως το γκουάβα και η γκραβιόλα ή τσεριμογιά. Έχει επίσης αναφερθεί σε μηλιές και ροδακινιές.

Ο εχθρός προκαλεί εξασθένηση των δέντρων που προσβάλει με την απομύζηση χυμών που προκαλεί άμεσα με την διατροφή του, αλλά βλάπτει και έμμεσα τα δέντρα από την δευτερογενή ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται στα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου. Σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση του προσβεβλημένου φυτού.

Αντίστοιχα συμπτώματα προκαλούν και άλλοι συνήθεις αλευρώδεις, το τζιτζικάκι Metcalfa pruinosa τα κοκκοειδή (π.χ. ψευδόκοκκος, ισέρια) και οι αφίδες (μελίγκρες).

Το χαρακτηριστικό του νέου αλευρώδη είναι ότι τα ατελή στάδια (0,2-1,25 mm ανάλογα με το στάδιο) του εντόμου που συναντάμε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων (οι νύμφες του δηλαδή) είναι μαύρα με λευκό περιθώριο. Βλ σχετικές Φωτογραφίες. Οι νύμφες φέρουν μικρά αγκάθια ορατά με μεγεθυντικό φακό.

Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής σημασίας που έχει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και του γεγονότος ότι ο νέος αλευρώδης δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα και δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί που να μετριάζουν τον πληθυσμό του, αποκτά βαρύνουσα σημασία η μη διάδοσή του στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ήπειρο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία του ή σε περίπτωση πιθανολογούμενης εμφάνισης (λόγο αδυναμίας διάκρισης του εντόμου από άλλα είδη) του Αλευρώδη Aleurocanthus spiniferus, σε οποιοδήποτε σημείο, κήπο ή καλλιέργεια παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα τηλ. 2681364433 -31-23 ή να συμβουλευτείτε τους τοπικούς γεωπόνους.

Previous Π.Ε. Άρτας: Εντοπίστηκε ο ιός της τριστέτσας σε εσπεριδοειδή στην Ανέζα – Συστάσεις
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας