Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
forologia1 F 464816705

Παράταση για ακόμη 4 μήνες στην υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων στοιχείων ακινήτων ετών 2010 – 2016

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010-2016 με πρόστιμα μειωμένα κατά 50% θα έχουν έως το τέλος Νοεμβρίου 2016 οι φορολογούμενοι.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρατείνεται για 4 ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30-11-2016, η προθεσμία υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων.

Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προαναφερόμενη νέα καταληκτική ημερομηνία, το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ μειώνεται κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 50 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία διόρθωσης των περιγραφικών στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στα Ε9 των ετών 2010-2016 θα κρατήσει λοιπόν άλλους 4 μήνες και αναμένεται να επηρεάσει και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ΕΝΦΙΑ του 2016.

Υπάρχει δηλαδή μεγάλη πιθανότητα πολλοί φορολογούμενοι να υποβάλουν τις διορθωτικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ του 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσουν νέα τροποποιημένα και διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ, στα οποία οι φόροι που θα αναγράφονται θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότεροι από τους αρχικώς βεβαιωθέντες.

Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr).

Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2016, έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του.

Τυχόν λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον χρέωση

Τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στη συμπλήρωση του Ε9, το οποίο απεικονίζει την περιουσιακή κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2016, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη χρέωση των φορολογουμένων με επιπλέον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από αυτόν που πραγματικά θα έπρεπε να πληρώσουν.

Στις περιπτώσεις αυτές η διόρθωση των λαθών και των παραλείψεων με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 είναι αναγκαία προκειμένου τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν να αναγράφουν τους πραγματικά αναλογούντες φόρους. Αλλά ακόμη κι αν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά βάσει λανθασμένων Ε9, με την εκ των υστέρων υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων μπορεί να γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να εκδοθούν καινούργια διορθωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα βεβαιωθέντα ποσά του ΕΝΦΙΑ μειωμένα σε σύγκριση με τα αρχικά.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

α) Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2016 επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης μειωμένο κατά 50%, από τα 100 στα 50 ευρώ.

β) Σε περίπτωση που η τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 για την περιουσιακή κατάσταση της 1ης-1-2016 υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ του 2016, τότε εάν από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος φόρου κατά ποσό μεγαλύτερο των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα παραπεμφθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για έλεγχο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης.

naftemporiki.gr

Previous ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για 13.000 ανέργους
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας