Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
PAPAZOGLOU3 F1974444202

Παπάζογλου: Να καταρτιστεί ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο για κάστρο & Ξενία και να διεκδικήσουμε εκ νέου τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την αξιοποίηση του Ξενία και την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με την χρήση του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΚΑΣ, ὃ γέγονε, γέγονε…! Θεωρώ ότι τώρα πρέπει να δούμε το ζήτημα από μηδενική βάση. Ο στόχος υπάρχει και είναι κοινός για την συντριπτική πλειοψηφία των Αρτινών πολιτών: Να είναι το κάστρο ανοιχτό στους πολίτες της Άρτας και ταυτόχρονα το Ξενία να επαναλειτουργήσει ως επιχείρηση και να προσελκύσει επισκέπτες.

Με τα σημερινά δεδομένα θεωρώ πως δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει το Ξενία αποκλειστικά ως πολιτιστικός χώρος. Και εξηγούμαι: Έστω ότι εντάσσεται η ανακατασκευή και ανακαίνισή του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, πιστεύετε ότι το κράτος ή ο Δήμος θα μπορέσουν να συντηρήσουν τον όποιο πολιτιστικό χώρο; Εκτιμώ πως όχι. Διότι ούτε το κράτος, ούτε ο Δήμος έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν κονδύλια για τη συντήρηση τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου, χωρίς να έχουν έσοδα. Μετά από πολλές πιέσεις και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δημάρχου, όπως γνωρίζω, το Υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε πριν λίγους μήνες έναν φύλακα και σήμερα το κάστρο είναι τουλάχιστον επισκέψιμο.

Χρειάζεται λοιπόν, η ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα επενδύσει σε ένα ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφετέρια και θα αναμένει να έχει όφελος από την επένδυση αυτή, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως και το Ξενία και ο αρχαιολογικός χώρος για να έρθουν τουρίστες και έσοδα στην πόλη.

Καταλήγοντας, όπως ανέφερα και στην αρχή, ο στόχος υπάρχει.

Απαιτείται στοχοθεσία, σχέδιο, πρόγραμμα, συνέργεια και συντονισμός όλων των φορέων. Θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και να καταρτίσουμε μια μελέτη – ένα Επιχειρησιακό σχέδιο, που θα σέβεται τον αρχαιολογικό χώρο και θα προβλέπει καταρχήν την αξιοποίηση του μνημείου και στη συνέχεια τις χρήσεις που μπορεί να έχει τόσο το κάστρο όσο και το Ξενία.

Πιστεύω πως θα πρέπει να εντάξουμε, καταρχήν το Κάστρο σε μια πολιτιστική αρχαιολογική διαδρομή, να καταρτιστούν μελέτες σηματοδότησής του, φωτισμού και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, να καταρτιστεί ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, που θα προβλέπει την αξιοποίησή του ως χώρου ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε τη λειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφετέρια κλπ.

Και τότε νομίζω ότι μπορούμε να επανέλθουμε με νέα πρόταση και επαναφέρουμε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ένα αίτημα θεραπείας.

Το Επιμελητήριο Άρτας και εγώ προσωπικά θα σταθούμε αρωγός σε όποια τέτοια προσπάθεια, γιατί θεωρούμε πως τα μνημεία θα πρέπει να αξιοποιούνται και να αποτελούν πόλους ανάπτυξης για την περιοχή μας».

Previous Τάσεις στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία – Στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας