Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
moskovisi pierre F 652840246

Π. Μοσκοβισί: Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και εκ των βασικών διεκδικητών για τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Ο Γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να θέτει ποινές και περιορισμούς αλλά [να δίνει] ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Στη συνάντηση αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι σχεδιάζεται ένα ακόμη εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank) κατά το γαλλικό μοντέλο, για τη χρηματοδότηση τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Μια από τις σκέψεις είναι η τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Εντός των σχεδίων που εξετάζονται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέργια με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ή με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ. 

Χαρδούβελης – Μοσκοβισί: Η τόνωση της ανάπτυσης προτεραιότητα για την ΕΕ

Γεύμα εργασίας με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici, είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. 

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, η πορεία του προγράμματος προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 

Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Moscovici συμφώνησαν ότι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης, με έμφαση στις επενδύσεις. 

Για την ελληνική οικονομία, διαπίστωσαν το κλίμα εμπιστοσύνης που επικρατεί πλέον στη χώρα και την αύξηση της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη σταδιακής αποκατάστασης των ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην αγορά και δημιουργίας ενός νέου προτύπου ανάπτυξης περισσότερο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού. 

Previous Αντ. Σαμαράς: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας