Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
OOSA F1051655077

ΟΟΣΑ:Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προτεραιτότητα στην Ελλάδα

Η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι οι βασικές συστάσεις μεταρρυθμίσεων που απευθύνει στην Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες που καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα (Going for Growth 2015) είναι οι ακόλουθες:

«Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

«Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

«Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.

«Στη μέση των μεταρρυθμίσεων»

Η Ελλάδα βρίσκεται «στη μέση» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλέν ντε Σερ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, αρμόδιος ειδικά για την παρακολούθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο Αλέν ντε Σερ. «Αυτό που δεν έχει γίνει κατά την ίδια αναλογία είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά των προϊόντων, ώστε να ξεκλειδώσουν οι προστατευόμενοι τομείς» καθώς και ορισμένες υπηρεσίες.

Ο ίδιος ανέφερε, ως παράδειγμα, τη ρύθμιση που αφορά την ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος, η οποία «απλώς προστατεύει τα συμφέροντα» των Ελλήνων παραγωγών. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι «έχουν γίνει πολλά για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Ο Αλέν ντε Σερ έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης, στην Κωνσταντινούπολη, των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη.

tovima.gr

Previous Ομπάμα: Θέλω η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη – Αναμένουμε τις προτάσεις του Βερολίνου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας